Jdi na obsah Jdi na menu
 


ECHEVERIA PULIDONIS - ROSTLINA Z TITULNÍ STRANY

15. 12. 2007

V úvodu našich stránek je fotografie Echeveria pulidonis. Není to zdaleka naše nejoblíbenější rostlina, ale už několik let bez problémů přežívá v samém rohu našeho skleníku. Když jsme stránky začali tvořit, měli jsme její fotografii zrovna po ruce. A tak se ocitla tam kde je.
Tato krásně vybarvená echeverie pochází z mexického státu Puebla. Tvoří kompaktní růžici o průměru až 15centimetrů. Dlouho zůstává přízemní, takže nevytváří vysoký stonek a nemusí se takřka zmlazovat. V rohu našeho skleníku zažívá přes léto skutečnou sluneční palbu. Občas tam bývá kolem 40°C a vzduch se nehne. V zimě zase netrpí přetápěním, protože je doslova natlačena na skle. Kvete většinou uprostřed naší zimy nádhernými žlutými květy na vysokém stvolu.
Množíme ji buď z jednotlivých spodních listů, které opatrně odlomíme při jarním přesazování, nebo z bočních růžic, které občas vytváří. Červené kořínky se obvykle objeví již za dva týdny, aniž bychom řízek kladli na jakýkoliv množárenský substrát.
V létě ji zaléváme 1x týdně (podle počasí), v zimě 1x za měsíc. Jakmile spatříme u středu růžice násadu květenství, zaléváme častěji. Dospělá rostlina ale spolehlivě vydrží bez vody i dva nebo tři měsíce. Nedoporučujeme zalévat přímo na listy, a to zvláště v zimě, protože voda ulpělá mezi listy může zapříčinit hnilobu, v létě pak popáleniny, které hned tak nezmizí. Takže nyní už víte co je to za kytičku, která Vás vítá na našich stránkách.                   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář