Jdi na obsah Jdi na menu
 


ECHEVERIA MINIMA

19. 10. 2008

ObrazekJak latinský název napovídá, také rozsáhlý a pestrý rod Echeveria nabízí okenním pěstitelům s věčným nedostatkem prostoru svého favorita. Echeveria minima z mexického státu Hidalgo je opravdovým trpaslíkem, protože její husté růžice dorůstají v kultuře maximálního průměru šesti centimetrů. Předčí tak o mnoho rostlinky z mexické přírody, které dorůstají velikosti pouze 3,5 centimetru. Svůj drobný růst vynahrazují vcelku hojným odnožováním, takže po nějakém čase může pěstitel mít za oknem docela hezký koberec těl. Tím je dáno i velice snadné množení. Přestože se Echeveria minima dá množit i z jednotlivých lístků, odnoží bývá takové množství, že mi připadá tato nimravá a zdlouhavá práce zbytečná.Obrazek
Jako všechny echeverie, i tato droboť je rostlinou na plné slunce. Maximum světla vyžaduje i v zimě, kdy ji zaléváme pouze mírně a v delších  intervalech, i když množství spodních listů v tomto období zasychá. Od jara do podzimu můžeme zalévat každý týden, ale i uprostřed letních veder vydrží tato miniatura bez vody spolehlivě třeba celý měsíc.
Echeveria minima je vhodná také k letnění. Na plném slunci a čerstvém vzduchu se její drobné lístky v růžicích semknou, a jejich okraje se ztmavnou. Povrch listů je potažen tenkou voskovitou vrstvou, i když zdaleka ne tak výraznou jako u některých robustnějších druhů (E. lilacina, laui a dalších).
Žluté kvítky svou velikostí odpovídají celé povaze této droboučké rostliny z čeledi Crassulaceae. Vyrůstají a postupně se rozvíjejí na tenkých, až 15cm vysokých stvolech. Jejich žlutá barva je světlejšího odstínu, a mnohdy je v ní patrný i nádech růžové či oranžové barvy. Květy se objevují na konci zimy, ale často opakovaně ještě na konci léta, když dospějí boční růžice, jejichž zárodky Obrazekse začaly objevovat v úbočí rostliny při zimním kvetení! Malá rostlina nám tak vynahradí svůj hancicap, který však pro spoustu okenních pěstitelů může naopak být předností. Pokud jí dopřejí parapet okna jižního a střídmě vody po celý rok, mohou v misce o průměru osm centimetrů pěstovat docela slušnou rodinku těchto mexických miniatur, tak jak ji můžete vidět  na snímcích v tomto článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář