Jdi na obsah Jdi na menu
 


ECHEVERIA HARMSII

4. 7. 2009

ObrazekEcheveria harmsii byla v naší sukulentářské sbírce v minulosti rostlinou mnoha tváří. Ne snad díky nějaké extrémní variabilitě v rámci druhu, ale z úplně jiného důvodu. Kdysi jsem se o této rostlině dočetl, že je drobná, ale zato její květy patří k největším v rámci rodu. Kvalitní sukulentářské literatury bývalo za komunistů jako šafránu, a tak jsem byl nucen vše ponechat v rukou jiných pěstitelů, kteří mi postupně zasílali to, co sami za Echeveria harmsii považovali.
Jednou jsem z balíčku vytahoval E. pulvinata, podruhé zase její kultivar „Ruby“, a později pro změnu nádherného křížence této rostliny s E. setosa, který dostal od šlechtitelů jméno „Doris Taylor“. Právě tuto rostlinu považují za E. harmsii také v holandských velkopěstírnách, a pod tímto názvem ji šíří do supermarketů celého světa. Začal jsem být touto drobnou echeverií tak trochu posedlý. Ne kvůli nějaké oslnivé kráse, ale spíš z normální lidské zvědavosti. Jestli vůbec existuje, a jak případně doopravdy vypadá?Obrazek
Loňský rok konečně přinesl v tomto úsilí výrazný zlom. Nejprve jsem si koupil knihu Johna Pilbeama „The genus Echeveria“, v níž jsou vyobrazeny snad všechny známé druhy tohoto pestrobarevného rodu, a tudíž jsem tam poprvé spatřil i Echeveria harmsii s potvrzením její identity přímo od na slovo vzatého odborníka. Bod zlomu č.2 nastal ve chvíli, kdy jsem ve skleníku pana Vojáčka v Polepech spatřil drobné rostliny, nápadně se podobající těm z Pilbeamovy knihy. Zeptal jsem se jejich majitele na název, a ten bez váhání řekl „Echeveria harmsii“. Koupil jsem dvě rostliny, odvezl je domů a začalo čekání na květy, které by se podle údajů v literatuře měly objevit v létě. A tak se i stalo. 
ObrazekEcheveria harmsii může dorůst výšky až 30cm, z čehož většinu tvoří postupně dřevnatějící kmínek s rosetou úzkých lístků na vrcholu. Jejich délka dosahuje dvou až tří (výjimečně pěti) centimetrů, při šířce sotva jediného centimetru. Řezem je možno rostlinu zušlechtit k obrazu svému, protože jeho následkem nejenom že zůstane nižší, ale začne také hojně větvit. Někteří pěstitelé dokonce o E. harmsii tvrdí, že je vhodná k tvarování sukulentních bonsají, ale v jejím případě bych tak silná slova nevolil.
Každopádně je to kytka vcelku všední a  nenápadná, protože její drobné a tenké lístky nejsou ani zdaleka tak atraktivní jako u všech těch rostlin, které mi byly postupně až dosud za E. harmsii předkládány. Lístky jsou také pokryty jemnými chloupky, ale velice řídce, takže na omak jsou sice hebké, ale zůstávají zelené.
Vše ovšem pěstiteli vynahradí nádherné, a především u echeverie nezvykle velké květy zářivého zbarvení. Shora jsou červené, ale když se otevřou (nebo spíše pootevřou), jejich nitro je žluté. Květ na snímku je dlouhý 32 milimetrů, tedy o maličko delší než největší list na celé rostlině. Možná vám připadá zvláštní, že květ je pouze jediný. Ve výše zmíněné monografii je uvedeno, že květy bývají 1-2, výjimečně tři na jednom stvolu, což jsou údaje o dospělých rostlinách E. harmsii. Naše rostlinka je ještě mladá, a tudíž je jediný kvítek asi tak akorát! Obrazek
Díky těmto květům je Echeveria harmsii naprosto nezaměnitelná s jinými zástupci rodu. Dalším spolehlivým rozeznávacím znakem od ostatních chlupatých echeverií je také její tenký květní stvol červené barvy!
Pěstování E. harmsii je stejné jako u všech podobných rostlin, tedy plné slunce, střídmě vody po celý rok a možnost zimování v chladu blížícímu se nule. Echeveria harmsii se s největší pravděpodobností nikdy nestane rostlinou, která by mězi pěstiteli šla na dračku. Vzhledem k nevšednímu poměru velikosti květů a listů (literatura dokonce uvádí největší květy z celého rodu!) je však zajímavou raritou. U nás doma určitě zůstane, pokud se samozřejmě nestane něco nepředvídaného. Už proto, že mi její shánění dalo tak zabrat. A místa moc nezabere!
Rostlina z úvodního snímku je zasazena v květináčku o průměru 5,5 centimetru, a jediný květ je delší než její největší list! Ten květ můžete vidět zblízka na dvojici následujících fotografií. Čtvrtý snímek je srovnávací, a kromě rostliny z dnešního článku je na něm i jí nejvíce podobná Echeveria pulvinata „Ruby“, která se kvést teprve chystá.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

stvol

(J. Janda, 16. 3. 2019 15:56)

Hned po odkvětu odstříhnout, nebo nechat zaschnout a odstranit později, když to jde samo. J.J.

Re: stvol

(Michaela, 19. 3. 2019 21:26)

Děkuji moc za rychlou odpověď a skvělé rady.

dotaz - odkvět

(Michaela , 16. 3. 2019 13:19)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Zda po odkvětu stvol odlomit nebo co přesně s ním mohu udělat. Děkuji moc za odpověď.