Jdi na obsah Jdi na menu
 


ECHEVERIA GLOBULOSA

14. 3. 2008

ObrazekJedním z nejdříve kvetoucích druhů rodu Echeveria je také tato menší rostlina z mexického státu Oaxaca. Společně s E. pulvinata a E. derenbergii pravidelně otevírá novoroční nadílku mexických květů v našem skleníku. V přírodě dorůstají její růžice podle údajů v literatuře průměru 6-8 cm, v kultuře je to ještě o maličko více. Záleží na tom, kdy se rostlina rozhodne odnožovat. Obrazek
V tu chvíli totiž obvykle zastaví nebo zvolní růst základní růžice a  svoji energii investuje do bočních odnoží, kterých často bývá velké množství. Rostlina pak vytváří koberec, kvetoucí obvykle ze všech růžic najednou. Květní stvoly nebývají vyšší než 6-8 cm, a vyvíjejí se velice pomalu. Někdy zůstávají dokonce přisedlé v těsné blízkosti listů. Samotná rostlina tvoří růžici přízemního, takřka půlkulovitého tvaru, ale někteří jedinci vytvářejí růžice více ploché. Drobné lístky světle zelené (v létě s modravým nádechem) barvy s voskovitým povlakem na povrchu jsou v růžici naskládány velice hustě, takže jich na jediné rostlině často bývá osmdesát i více.
ObrazekNašim rostlinám dopřáváme maximum světla, ale stane se, že kvůli nedostatku místa musíme zimovat jejich část pod parapetem. Máme vyzkoušené, že na rozdíl od většiny ostatních zástupců rodu to Echeveria globulosa nevadí. Neztrácí charakteristické zbarvení listů a kvete stejně jako ty na lépe situovaném zimovišti, jenom s malým zpožděním.
ObrazekOd pozdního jara do podzimu je velice vhodná k letnění, protože v hustých, půlkulovitých růžicích ani po dešti dlouho neulpívají kapky vody. Na čerstvém vzduchu a plném slunci je její růst ještě kompaktnější, i když pomalejší, a konce lístků se navíc zbarvují do červena. Zálivku snášejí pravidelnou (ve skleníku 1x týdně, venku co nebe dá + něco málo od nás), v zimě pouze 1x za 2-3 týdny v mírnějších dávkách.
Množíme ji odřezáváním bočních růžic, jejichž zakořenění je v létě otázkou týdne. Protože tento druh zůstává po celý svůj život přízemní, není nutné ani zmlazování rostliny. Pro svoji odolnost a pravidelnost v kvetení je možné doporučit její pěstování i naprostým začátečníkům, kteří by to ale v bytě neměli přehánět s vodou, protože světla je zde přece jenom uprostřed naší zimy žalostně málo. Jen tak udrží tuto hezkou mexickou miniaturu z čeledi Crassulaceae v přijatelném tvaru.Obrazek
Na fotografiích v textu můžete vidět trs Echeveria globulosa při loňském letnění, poupata ještě přisedlá k listové růžici a o dva týdny později těsně před rozvinutím, na úvodním a závěrečném snímku pak žluté květy zblízka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz

(Miluše Konečná, 23. 3. 2009 13:04)

Během zimy mi uhynul sukulent "echeveria gibbiflora"Našla jsem obrázek pouze v knize ale nikde na internetu takový název není a tak ani nevím,kde si mám tento sukulent objednat.Můžete mi rosím poradit?
email.adr.- miluskakonecna@seznam.cz Děkuji.