Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dokonale POBLÁZNĚNÁ VOSKOVKA aneb HOYA BELLA podruhé

25. 5. 2011

p1020608.jpgO této asijské voskovce, jejíž úplné jméno zní Hoya lanceolata ssp.bella, jsme psali na našem webu v jeho úplných počátcích (23.1. 2008). Pěstujeme ji už léta, a myslel jsem si proto, že už mne nemůže ničím překvapit. Přesto se tak na sklonku letošního jara stalo!
Hoya bella, jak se mezi pěstiteli zkráceně říká této nenáročné a rozptýlené světlo milující rostlině, u nás po celá ta léta spokojeně roste a pravidelně kvete, někdy i vícekrát do roka a v nejrůznějších jeho obdobích.
Během loňské dlouhé zimy jsem se rozhodl, že se ji pokusím namnožit. Nemaje s množením voskovek až doposud žádné velké zkušenosti, zakoupil jsem k tomu účelu jednu cihličku slisovaného kokosového vlákna, které se prodává v chovatelských potřebách pod názvem Lignocel. Teraristé v něm líhnou mláďata, nebo jej používají v teráriích jako podestýlku, protože se jedná o materiál sterilní i při vysoké vzdušné vlhkosti. p1020611.jpgCihla se po rozbalení umístí do nějaké přiměřeně velké nádoby a zalije se vlažnou vodou, načež začne postupně bobtnat. Její objem se neuvěřitelně zvětšuje, a vznikne z ní několik litrů kvalitního a lehoučkého substrátu rezavého zbarvení, svým vzhledem trochu podobného rašelině. Takto vzniklým kokosovým substrátem jsem naplnil plastové květináče, a do nich napíchal řízky z voskovky, jejichž řezné rány jsem předtím nechal dokonale zaschnout. Květináče s Lignocelem a řízky jsem poté umístil do mikrotenových sáčků, které jsem nechal otevřené. Sáčky jsem postavil na mísu, umístěnou na horní ploše rozehřátých akumulačních kamen v naší zimní zahradě (byl leden) a substrát v květináčích pořádně zalil.
Byl jsem zvědav, zda se lignocel bude opravdu chovat tak zodpovědně, a na povrchu se zanedlouho neobjeví plísně. Nic takového se však nestalo. Zaléval jsem každé dva či tři dny, protože z kamen pod sáčky s řízky sálalo teplo a pokusný množárenský substrát vysychal doslova před očima. Po týdnu jsem při kontrole řízků pozoroval zduření poblíž řezných ran, a za další týden už tahal kousky voskovek s nádherně bílými kořínky.p1020613.jpg Nechal jsem je ještě další týden zarůst, ale pak už putovaly do samostatných květináčků s normální sukulentní směsí, jakou používáme při pěstování většiny našich rostlin, jen s trochu větším podílem běžného zahradnického substrátu!
Úžasná věc, tenhle Lignocel! Stejně dobře v něm kořenily také pepřince (Peperomia), dischidie a další rostliny, včetně doposud trochu problematické madagaskarské dřeviny Operculicarya decaryi, které to samozřejmě trvalo o trochu déle než voskovkám!
Ale vraťme se k původní rostlině, z níž byla ta spousta větviček nastříhána. Zprvu mi připadalo, že jsem to trochu přepískl. Zůstalo z ní takové nevzhledné torzo, ale pořád jsem se utěšoval, že už ten řez opravdu potřebovala, a určitě zase obroste. Neměl jsem příliš času sledovat následný průběh onoho zarůstání, ale jisté je, že rok poté (tedy letos v lednu) vypadala o poznání lépe než kdykoliv předtím a skoro by už potřebovala další průřez. p1020614.jpgJenomže když jsem se k němu konečně odhodlal, bylo tu jaro a pozorovali jsme násadu budoucích květenství. Ta se však tentokrát neobjevovala pouze na koncích převislých výhonů, jak jsme byli až dosud pokaždé zvyklí, ale téměř za každým druhým párem listů, a někde i za úplně každým! Předpokládali jsme, že většina květenství beztak nakonec upadne, ale nestalo se! K naší velké radosti vydržela květenství snad úplně všechna. Když jsem psal tento článek, naplno otevřených jich bylo mezi 120-150(!), a další byly teprve ve stadiu vzniku! Nastala úžasná podívaná, připomínající mi jednu fotografii z nějakého květinářského katalogu. p1020618.jpgByla na ní také Hoya bella podobně obsypaná květenstvími, a tehdy jsem grafiky podezříval z fotomontáže podobné těm, na jaké jsme zvyklí u snímků všech těch hekticky plodícíh maliníků, jahodníků, jabloní a dalších zázraků mistrů zahradníků! Dnes už vím, že v grafickém studiu ani čarovat nemuseli, protože to asijská voskovka Hoya lanceolata ssp.bella dovede sama!
Pokud ji uvidíte někde za výlohou květinářství, neváhejte s její koupí, protože za minimum péče (viz pěstitelský článek) se vám královsky odmění. Nebo si počkejte až ta naše odkvete, protože jí budeme muset zase trochu odlehčit, aby na nás jednoho dne při obědě nespadla! Jakmile se tak stane, určitě rostliny Hoya lanceolata ssp.bella objevíte v našem nabídkovém seznamu, který pořád průběžně doplňujeme! Je to kytka vzhledná i bez květů, která oživí byt v místech, s nimiž by se většina sukulentů určitě nespokojila kvůli nedostatku světla! Jakmile tato rostlina rozkvete tak jako letos nám, je to vskutku nádherná podívaná!
Květenství na fotografiích měří v průměru okolo 5cm, a zpravidla v nich bývá osm kvítků!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

voskovka

(Jiří Janda, 30. 8. 2018 17:16)

Tuto voskovku i několik dalších jsme letos nabízeli v našem e-shopu, ale jsou již vyprodány. Příští rok zase budou, ale stejně jako letos se za ně bude muset platit! J.J.

Hoya Bella

(Miroslav, 30. 8. 2018 16:18)

Tuto krásnou voskovku jsem objevil na parapetu jedné nemocnice.Množení proběhlo tak, že jsem si ucvikl ,jak jinak kousek a ten sem doma neznaje nic o složitosti množení vložil do sklenice vodou.Po vypuštění kořínků jsem rostlinku zasadil do květináče s keramzitem a pěstoval jí v hydroponiji.S úspěchem několik let.Nyní sháním kontakt na novou voskovku.

Množení

(Blanka, 8. 7. 2017 10:51)

Dobrý den,
Mám Bellu také, vyvazuji ji na kruh, jinak převis převrací květináč. Každé jaro ji dám na balkon, kde kvete jak šílená a na podzim ji ostříhám na základ, aby se vešla na okno. Stejně do jara zase obrazí bohatě a od února zase nasazuje květy. Řízky jsem vždycky dala do sklenice s vodou a do měsíce byly krásné kořeny. Nemá jen ráda úplné vyschnutí ani přelití, jinak je to nezmar.

dotaz

(Iva , 13. 5. 2016 19:30)

Dobrý den,
ráda chodím na Váš web ,kde nacházím užitečné rady.
Mám dotaz,prosím neprodal by jste mi řízek voskovky Belly ?
Již dlouho ji sháním.
Děkuji za odpověď.
Přeji pěkný den,
Iva
ibisanda@seznam.cz

Hoya bella

(Zuzana Veselá, 18. 7. 2011 23:20)

Dobrý den,
přečetla jsem si Váš článeček o voskovce.
Nějaký čas ji také pěstuji jak doma, tak v kanceláři.
Chtěla bych poprosit o radu. V poslední době mají obě velmi tenké listy, nakrabacené, jakoby zvadlé. Neuvědomuji si, že bych dělala něco jinak. Jediná věc, která mě napadá, že je jiná je občasné větrání v blízkosti voskovky. Celou dobu měly krásné tmavé silné listy. Teď se jim vůbec nedaří. Může jim vadit třeba průvan. Nebo napadlo by Vás něco, co by jim mohlo takto škodit?
Děkuji předem za radu.

Re: Hoya bella

(Daleak, 18. 4. 2014 15:40)

Dobrý den,
Průvan určitě rády nemají, ale ten ma vliv spíš na květenství, co přesadit?