Jdi na obsah Jdi na menu
 


CREMNOSEDUM 'Little Gem'

7. 11. 2016

dscn5890.jpgKřížení sukulentních rostlin je pokaždé tak trochu sázkou do loterie. Platí to dvojnásob, pokud se šlechtitel snaží záměrně zkřížit robustní druh s rostlinou vyloženě trpasličí. Přesně tak tomu bylo i na přelomu 70. a 80. let minulého století v Kalifornii, kde si ke svým šlechtitelským pokusům pan Robert Grim vybral u nás takřka nepěstovanou rostlinu Cremnophila nutans a trpasličí žlutokvětý rozchodník Sedum humifusum. Výsledek jeho počínání oficiálně spatřil světlo světa v roce 1981. Dostal jméno 'Little Gem', tedy něco jako malý drahokam, nebo malý klenot. Že na tom pojmenování něco bude se potvrdilo v následujících letech, kdy se zdařilý kříženec začal šířit do celého světa. Díky svému sympatickému vzhledu, značné odolnosti i pravidelnému jarnímu kvetení si dítě dvou mexických rodičů z čeledi Crassulaceae mezi pěstiteli rychle získalo oblibu.dscn5893.jpg
Zatímco listové růžice Cremnophila nutans svým vzhledem patří spíše k rodu Pachyphytum a dosahují průměru až 15cm, rozměry Sedum humifusum se ve všech parametrech počítají pouze v milimetrech. Redukce velikosti prvního z rodičů se křížením se sukulentním trpaslíkem ustálila na hustých listových růžicích o průměru 20-25mm, jejichž hladké tuhé lístky jsou zbarveny olivovou zelení, která se v průběhu sezóny vlivem slunečních paprsků mění na červenohnědou až bronzovou. Od Sedum humifusum dostal kříženec do vínku nejenom hojné odnožování, ale také zářivě žluté květy a za dodržení základních pěstitelských podmínek i trvaleji přízemní růst. Toho ovšem rostlina pozbývá ve chvíli, kdy trpí nedostatkem slunečních paprsků, přemírou vody, nebo kombinací obojího. V posledním případě se pak z nádherné rostliny stává beztvará zelená hmota, visící přes okraj květináče a opravdový sukulent připomínající už jen velmi vzdáleně.dscn5894.jpg
Cremnosedum 'Little Gem' je rostlina velmi odolná vůči povětrnostním vlivům, tudíž v našich podmínkách ideální k letnění. Její už tak tuhé listy u letněných rostlin připomínají beton. Nikdy samovolně neopadávají, a to ani při velmi nešetrném zacházení ze strany pěstitele nebo za vytrvalých přívalových dešťů. Mísu s 'Little Gem' jsme letos vystrčili na čerstvé povětří už v půli května a zůstala tam až do října.
Kompaktní růst a zmíněné hojné odnožování dělá z 'Little Gem' ideální rostlinu do našich společných sezónních výsadeb, kterým říkáme sukulentní zahrádky. Zvláště podzimní odstín listů je vítaným doplňkem do stávající škály barev našich letněných sukulentů. 'Little Gem' lze přitom s úspěchem pěstovat i v závěsných nádobách jako převislou rostlinu. Chvilku to sice potrvá, ale i ona časem květináč zaroste a poté se vydá přes jeho okraje, takže pod jejím příkrovem zcela zmizí!dscn5972.jpg
Pokud má kříženec dostatek slunečních paprsků, snese i dost vody, aniž by se jeho přirozeně kompaktní tvar jakkoliv deformoval. Nové boční výhonky bývají vždy zelenější než ty starší, z jejichž listů je šťáva postupně přečerpávána právě do mladých listových růžic. Ani po týdnu vydatných dešťů nebyly na našem velkém trsu Cremnosedum 'Little Gem', zasazeném v šamotové míse od Zatloukalů z Oprostovic, znát jakékoliv změny.
Venku mohou rostliny být až do příchodu přízemních mrazíků. Na zimoviště je stěhujeme s listy plnými vody, ale s kořeny v absolutně suchém substrátu, protože jinak by měly snahu růst i v období, které již mnoho slunečních paprsků nenabízí. Takto připravené pak ve skleníku (5-10°C) vydrží bez kapky vody třeba až do vánoc. Ani poté příliš vody nedostávají.
Množení této rostliny je velice snadné a rychlé. Zakořenit lze malé trsy, jednotlivé listové růžice i samostatné lístečky. Vzhledem k hojnému odnožování je jisté, že odscn6716.jpg dostatek materiálu k množení nebude v případě 'Little Gem' nikdy nouze.
'Little Gem' zatím nepěstujeme tak dlouho, aby zbyl čas na nějaké experimenty či pokusy. Jisté je, že je to kytka jako stvořená do mělkých nádob, škvír mezi kameny a možná i do jejich mělkých prohlubní. V porovnání s našimi oblíbenci z rodu Monanthes je nasnadě, že tahle krasavice ze slunné Kalifornie si nechá líbit mnohem více, a přitom bude možná schopna vytvořit srovnatelný efekt. Představa je to vskutku lákavá, ale jaro zatím daleko.
Na úvodním obrázku z letošního května je rozkvetlý trs Cremnosedum 'Little Gem', následuje detailní pohled na jeho růžice a další dva na žluté květy. Na posledním snímku je stejný trs v šamotové misce od Zatloukalů, ale již v podzimních barvách.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář