Jdi na obsah Jdi na menu
 


CRASSULA cv. MOONGLOW

26. 2. 2008

ObrazekKdykoliv se zmíním o nějakém zajímavém a hezkém kříženci r. Crassula, je to padesát na padesát, že jedním z rodičů bude Crassula perfoliata ssp. falcata. Tuhle notoricky známou kytku jsme pěstovali od samých počátků naší záliby, a zřejmě si ji zase brzy pořídíme. Jejími dětmi jsou například „Buddha's Temple“, „Justi-Corderoyi“, „Morgan's Beauty“ nebo „Springtime“.
Kříženec o kterém je řeč patří k těm nejodolnějším a zároveň nejkrásnějším. Vznikl v roce 1958, ale do našich sbírek se dostal až mnohem později. Jeho druhým rodičem je krásně bílá Crassula deceptor (snímek č. 2), která je drobného a kompaktního vzrůstu, což po ní kříženec ve značné míře zdědil. Je sice mohutnější, ale jeho šedavý povrch je jemný a tvar kompaktní. V literatuře jsou uváděny u cv. Moonglow květy bílé, a také nám tato rostlina vždy takto kvetla, tedy až do letošního ledna. Obrazek
Protože jsme pěstovali většinou více rostlin ve společné nádobě, mohly se do ní samozřejmě dostat z různých zdrojů. Jedině tak si dovedu vysvětlit barvu květů, kterou vidíte na obrázku. Jsem zvědav, jak vykvetou ostatní (pokud ještě letos vykvetou), protože podobný odstín květů nepamatuji.Nakonec je ta barva vcelku logická, protože „falkáta“ kvete červeně a Crassula deceptor bíle, takže toto by mohl být nějaký genetický kompromis.
Důležité je, že „Měsíční svit“ je rostlina krásná a odolná. Vyžaduje pouze maximum světla po celý rok, aby její listy narůstaly hustě a zachovaly si po celý rok krásné zbarvení. Nesnáší trvalejší přemokření, zvláště ne v zimním období, kdy by teploty neměly klesat pod 10°Celsia. Od jara do podzimu ji zaléváme 1x týdně, ale v mírnějších dávkách. Delší období sucha vydrží vzhledem k tlustým listům spolehlivě.
ObrazekLetnění nedoporučuji, stejně jako u ostatních rostlin s podobným povrchem listů. Objevují se na nich totiž občas rezavé skvrny, a protože rostlina přirůstá velice zvolna, trvá dost dlouho než odrostou. Pokud se skvrny objevují pouze na spodních listech v blízkosti krčku, není důvod k panice, protože se jedná o jev normální.
„Moonglow“ nepříliš ochotně odnožuje, a když už se tak stane, odnože se velice špatně oddělují. Proto je nejschůdnějším způsobem množení zakořeňování vrcholových řízků s tím, že zbytek rostliny ponecháme jako matečnici. Ta už postrádá díky poměrně robustním odnožím svůj tradiční tvar a není příliš dekorativní. ale jak se říká, účel světí prostředky.Obrazek
Na rozdíl od mnoha jiných kříženců si jméno této rostliny pamatuji dobře. Pomůckou mi jako příslušníku jazykově ztracené generace je vzpomínka na krásné album Pink Floyd z roku 1973. To už bylo výše uvedenému kříženci patnáct let, a mně jenom o rok méně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

sháním Moonglow

(Miloš Jezbera, 8. 7. 2013 12:02)

Rád bych získal mladý exemplář crassula 'Moonglow'. Pokud o něm někdo víte, dejte mi prosím vědět. Cenu respektuji.
e-mail: jezberam@gmail.com