Jdi na obsah Jdi na menu
 


CRASSULA COTYLEDONIS

7. 6. 2009

ObrazekMnoho menších tlustic mívá drobné květy, nesené vysokými stvoly. Ty většinou bývají tenké, a  po nějakém čase se různě ohýbají a naklánějí. V případě Crassula cotyledonis je tomu ale jinak. Květní stvoly jsou silné, a  rostou až do poslední chvíle vzpřímeně. Nejzajímavější je však skutečnost, že rostlinu to musí stát strašně sil, a přitom na ní nejsou vidět vůbec žádné změny. Spousta tlustic s podobným způsobem života předá do květů veškerou svou sílu, což naruší jejich přirozený vzhled, v horším případě dojde i k sebezničení rostliny (např. Crassula tomentosa a řada dalších).
Crassula cotyledonis roste jižním a východním Kapsku, a také na jihozápadě Namibie. Jedná se o značně variabilní druh co se velikosti i zbarvení listů týče.Obrazek Zatímco některé typy rostlin se na slunci zbarvuji dosti výrazně do červena, jiné získávají spíše šedivý odstín a červenají jim pouze okraje, a to ještě pouze na krátké období s největší intenzitou slunečních paprsků. Do druhé skupiny patří i rostliny, které pěstujeme my. Zatímco v zimě převládá na listech matně zelená barva, s příchodem slunečných dnů zhoustnou jemné chloupky na povrchu listů, což způsobuje šedavý efekt. Uprostřed léta vznikne na okrajích listů tenká vínová linka. Oválné listy jsou hustě nahloučené na sobě, a dlouhé 5-7cm při zhruba poloviční šíři. Tak tomu ovšem nemusí být vždycky. Kompaktní tvar Crassula cotyledonis hodně závisí na pěstitelském citu jejich majitele, především ale na množství světla, kterého rostliny potřebují celoročně maximum možného. Dalším důležitým faktorem je přiměřená zálivka. Protože má C. cotyledonis listy silně dužnaté, nemusí mít pěstitel obavu, že by nepřežila delší období sucha. Od jara do podzimu tedy zaléváme v mírných dávkách jednou za týden či dva (podle počasí). V zimě (min. 5-10°C) pouze nárazově, spíše když se nám rostliny zželí, a rozhodnete jí doplnit trochu vody namísto ztracených zásob. 
ObrazekViděl jsem nedávno tutéž rostlinu, pěstovanou při nedostatku světla a občasných přebytcích vody. Letitá rostlina s množstvím bočních odnoží připomínala obří, šedivou chobotnici. Přitom naše rostliny i po letech pěstování odnožují zcela výjimečně, zato zůstávají po celou dobu přízemní.
O potomstvo ale nemusíme mít starosti, protože Crassula cotyledonis se velice snadno množí z jednotlivých listů. Je to záležitost sice vcelku zdlouhavá, ale naprosto spolehlivá. Staré listy beztak časem ztrácejí svůj hebký povrch a chřadnou. Právě tehdy je nastává vhodný okamžik k jejich opatrnému odlomení od rostliny a uložení na množárenský substrát.
Naše rostliny zásadně nepoléváme na listy, vědomi si značného rizika možné rezivosti jejich povrchu, s níž se u podobných rostlin (např. Crassula  perfoliata ssp. falcata, nebo C. grisea) často setkáváme. Navíc soli ve vodě z kohoutku napáchají na sametových listech nehezké skvrny, a jinou vodu v zimě většinou nemáme.
Čas od času sice některá rostlina uprostřed zimy uhnije, ale i tak se dá Crassula cotyledonis považovat za vcelku odolný druh. Při dodržení výše uvedených zásad se dá říci, že je to také druh velice dekorativní, přesto  mezi pěstiteli zatím ne příliš známý. Drobné jarní kvítky krémového zbarvení jsou nenápadné, tak jak tomu je u spousta jiných tlustic. Přednosti C. cotyledonis je ale třeba hledat úplně jinde.Obrazek
Ačkoliv se zárodky květních stvolů na našich rostlinách objevily už někdy bezprostředně po vánocích, stále ještě se vyvíjejí. Zdlouhavý proces právě vrcholí. Květní stvoly s několika patry drobných květenství už dosáhly výšky 50cm, zatímco rostlina samotná zůstává stále na své pěticentimetrové výšce, aniž by se nějak výrazně změnil její přirozený vzhled! V tomto ohledu si opravdu Crassula cotyledonis zaslouží obdiv za svou odolnost a sílu, s jakou je schopna dovést zdlouhavě se vyvíjející květenství až ke konečnému otevření drobných a nenápadných kvítků bílé barvy.
Na úvodním snímku je mladá rostlina na podzim, kdy ještě v jejím růstovém středu nejsou patrné zárodky budoucích květních stvolů. Následuje dvojice fotografií s již poměrně vysokými květními stvoly na počátku května. Ze snímků je již patrný poměr výšky stvolů a samotné rostliny. Závěrečná fotografie zachycuje zrod nové rostlinky Crassula cotyledonis, vznikacící ze zakořeněného listu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář