Jdi na obsah Jdi na menu
 


CRASSULA CAPITELLA počtvrté

30. 12. 2008

ObrazekO zajímavé jihoafrické tlustici Crassula capitella jsme psali na našich stránkách už třikrát, protože se jedná o velice široký a pestrý komplex často výrazně odlišných rostlin. Nejvýrazněji se od sebe liší svým tvarem i zbarvením listů, které české slunce uprostřed léta mění často takřka k nepoznání. Třikrát a dost v případě této drobné tlustice nejspíš neplatí, protože příroda i šlechtitelé a zahradníci neustále vydávají nové a nové typy rostlin. Podobně tomu je i s tou z dnešního článku, kterou pěstujeme ze všech typů kapitel nejkratší dobu.
Zprvu jsme ji považovali pouze za menší formu jedné zářivě rudé rostliny, která nám na podzim vysílena dlouhým kvetením málem zmizela před očima. ObrazekJenomže na každou z rostlin Crassula capitella má české slunce úplně jiný účinek a vliv. Tato nezčervenala ani uprostřed léta, ale její tuhé, špičaté listy se zbarvily do hnědofialové. Zatímco na  podzim ostatní příbuzné z okruhu Crassula capitella byly již dávno ozdobeny květními stvoly, které pomalu ale jistě ničily jejich ještě docela nedávno kompaktní tvar, rostlině z dnešního článku se teprve začaly otevírat  růstové středy a zanedlouho se v nich objevily zárodky budoucích květních stvolů. 
Kromě pozdních květů a odlišného zbarvení (i menší velikosti) listů nás u tohoto typu C. capitella čekala ještě jedna vcelku příjemná odlišnost. Nedošlo totiž k výraznějšímu narušení dosavadního způsobu růstu! Rostliny zůstaly takřka přízemní, květní stvoly dosáhly sotva třetinové výšky než u ostatního příbuzenstva, ale největší překvapení nás čekalo, když se drobné kvítky začaly otevírat.
ObrazekJakmile se zpočátku bílá poupata otevřela, spatřili jsme i na malé ploše nádhernou kombinaci růžové a bílé barvy, která byla opravdovou pastvou pro oči. Ony ty kvítky zase tak malé nejsou v porovnání s rostlinami, jichž se několik pohodlně i s rezervou vejde do misky o průměru 12 centimetrů, jak můžete vidět na jednom ze snímků. Protože květy Crassula capitella bývají velice trvanlivé, těšíme se z jejich růžovobílé krásy i nyní v době sváteční pohody, a bude tomu tak zřejmě i v prvních týdnech roku nadcházejícího.
Pěstování této rostliny je samozřejmě stejně jednoduché jako u těch ostatních z okruhu Crassula capitella (viz předchozí články), a podobně tomu s největší pravděpodobností bude  i s jejím množením. Proto lze předpokládat, že se tato nádherná  a slunce milující kytka objeví v nadcházejícím roce  na konci léta v naší nabídce rostlin.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář