Jdi na obsah Jdi na menu
 


CRASSULA X JUSTI-CORDEROYI

28. 12. 2007

ObrazekTato rostlina má v našich sukulentářských sbírkách již dlouhou tradici. Ve své knize z roku 1929 „Kaktusy a jiné sukulenty“ se o ní pochvalně zmiňuje  Oskar Smrž. „Crassula hibrida „Justus Corderoy“ je malý druh se šedivými, tlustými listy a hezkými růžovými kvítky, má velmi pěkný habitus.“
Jedná se o velice zdařilého křížence mezi Crassula perfoliata ssp. falcata a C. exilis ssp. cooperi. Od prvně jmenované rostliny získal kříženec stříbřitý povrch listů, od druhé červenohnědé skvrny na jejich povrchu a drobnější vzrůst. Růžové květy jsou kompromisem mezi červenými a bílými rodičů. Rostlinu zdobí prakticky celé léto.
Listy jsou sice tvrdé, ale velice lámavé. Jejich povrh je hustě pokryt bílými trichomy a budí dojem, jakoby listy byly posypány krupicí. Rostlina vytváří množství bočních růžic (max. 4-5cm), které je možno opatrně oddělovat k množení (je možné i z jednotlivých listů).
Je to rostlina na plné slunce, ale letnění snáší pouze na chráněném místě, protože voda ulpělá v růžicích někdy způsobuje nehezké rezavé skvrny. Po celý rok je vhodná sice pravidelná, ale mírná zálivka. Přezimuje spolehlivě při teplotách klesajících k 5° Celsia takřka nasucho.Při nedostatku světla se z ní stává nevzhledná, tmavě zelená rostlina a její kompaktní tvar rychle mizí. Obrazek
Hezký vzhled, pomalejší růst a krásné, trvanlivé květenství z ní dělá rostlinu, za kterou se nemusí její majitel stydět. Zasazena v hezké keramické nádobě a obsypaná drobnými oblázky je ozdobou každého jižního nebo východního okna.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář