Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula 'JADE TOWER'

29. 11. 2018
dscn1930.jpgRostlina z dnešního článku přišla na svět někdy v polovině padesátých let minulého století a zásluhu na jejím vzniku tehdy měl americký milovník sukulentů a věhlasný botanik Myron William Kimnach. Kromě toho, že byl ředitelem známé Huntington Botanical Gardens v Kalifornii (1962-1986), účastnil se také mnoha botanických expedicí do nejrůznějších koutů světa a stal se objevitelem nebo spoluobjevitelem zajímavých rostlin (mj. Sedum suaveolens) z říše sukulentů. V neposlední řadě se věnoval také šlechtění a hybridizaci sukulentních rostlin, především pak z rodů Echeveria a Crassula.
Myron Kimnach má v tomto ohledu na svém kontě množství zajímavých a velice povedených kříženců, z nichž mnohé si zamilovali pěstitelé na celém světě a jejich obliba neklesá ani po dlouhých desetiletích. Asi nejznámějším a nejpozoruhodnějším z nich je Crassula 'Buddha's Temple'. Světlo světa tato sukulentní nádhernost spatřila v roce 1959. Ještě o čtyři roky dříve zkřížil pan Kimnach rodiče hybridu 'Jade Tower', kterými jsou Crassula rupestris subsp. marnieriana (zvané též 'Hottentot') a Crassula perfoliata var. minor (tehdy ještě var. falcata). dscn1933.jpg
Obě už mají na našem webu svůj pěstitelský článek. Jejich zkřížením vznikla rostlina s pevnými a vzpřímenými stonky, jejíž hustě narůstající tmavě zelené listy jsou na povrchu posety drobnými bílými šupinkami, jejich okraje na slunci získávají červenofialový nádech a horní plochy bývají navíc přizdobeny tmavými tečkami. 
Hustota olistění je v případě 'Jade Tower' hodně závislá na množství slunečních paprsků a přiměřených dávkách vody. Vrcholy stonků se občas samovolně dělí, bočních výhonů ale bývá málo. Pokud chceme získat husté trsy, musíme čas od času přistoupit ke krácení stonků a podpořit tak jejich rychlejší větvení. Tím získáme vrcholové řízky k množení, které v případě 'Jade Tower' není o nic složitější než u ostatních tlustic rodu Crassula.
 dscn8038.jpgJak již bylo zmíněno, i tato krasulka miluje slunce v jakémkoliv množství. Pokud se k němu přidá i dostatek tepla a trocha čerstvého vzduchu, pak ji můžeme přes léto polévat beztrestně i na listy. Totéž ovšem nelze doporučit v mizerně větraných místech a především v chladu, protože v takových případech způsobuje voda ulpělá v záhybech rostlin tmavé skvrny. Ty se pak často stávají vstupní branou pro houbová onemocnění. Naše rostliny jsme z tohoto důvodu zatím nikdy neletnili, což ale vůbec neznamená, že by jim to nesvědčilo. 
Od jara do podzimu jsou umístěny v makroloňáku, kde ranní teploty klesají stejně jako venku. Snažíme se je zalévat v menších dávkách než třeba tlustice stromkové (např. Crassula ovata, C. tetragona atp), protože trvaleji přemokřený substrát občas způsobí hnilobu kořenů. Nejedná se však o rostlinu nijak zvlášť choulostivou.dscn8033.jpg
Intenzivní podzimní růst a nádherné zbarvení listů bývají předehrou ke kvetení. Zárodky budoucích květenství se na vrcholech stonků objevují zpravidla již v říjnu nebo listopadu, stejně jako u mnoha dalších tlustic podobného typu. Samotné kvítky růžového zbarvení různé intenzity se objevují někdy už okolo vánoc, ale většinou se z nich radujeme až v novém roce. Jsou uspořádány v hustých květenstvích na krátkých stopkách a bývají velmi trvanlivé. V  chladném skleníku vydrží otevřené i déle než měsíc.
dscn8035.jpgJakmile odkvetou, co nejdříve rostliny zbavujeme jejich schnoucích zbytků, protože právě na nich s oblibou hoduje vlnatka. Zároveň tím urychlíme dělení odkvetlých vrcholků  a vznik nových výhonů. To už většinou nastává předjaří, dny se prodlužují a čerstvé přírůstky bývají přirozené a plnohodnotné. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se vyplatí pěstovat 'Jade Tower' v propustném a rychle vysychajícím substrátu s větším podílem říčního písku. Právě předjaří je ke každoročnímu přesazení ideální dobou. Ve skleníku ještě nepanuje vedro a čerstvě přesazené rostliny tak můžeme rovnou ponechat na jejich dosavadních stanovištích.
Crassula 'Jade Tower' není ničím zvlášť výjimečná. Je to ale kytka pohledná a navíc s nádhernými květy. Jejich prostřednictvím nám sděluje, že jaro už je za dveřmi, přestože to tak venku mnohdy vůbec nevypadá. 21. září 2018 zemřel její duchovní otec Myron Kimnach, který by se o vánočních svátcích dožil požehnaných 96 let. Krasulka z dnešního článku je pouze nepatrným zlomkem toho, co nám po něm v sukulentářských sbírkách zůstalo.
Na dvojici úvodních fotografií jsou mladé rostliny Crassula 'Jade Tower' na konci prázdnin s již vybarvujícími se okraji listů. Trojice dalších snímků je z poloviny února, kdy jsou samotné rostliny sice trochu seschlé, ale jejich vrcholy zdobí nádherná růžová květenství nebo jejich zárodky. 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář