Jdi na obsah Jdi na menu
 


COTYLEDON TOMENTOSA v pestřejších barvách

22. 10. 2010

ObrazekCotyledon tomentosa je mezi sukulentáři rostlinou notoricky známou, o jejímž pěstování jsme psali hned v počátcích existence těchto stránek (27.12. 2007). Po pěstitelské stránce jsme samozřejmě za uplynulé tři roky na nic nového či převratného nepřišli. Snad jen že nejkrásnější rostliny Cotyledon tomentosa bývají pravidelně ty letněné, protože svým vzhledem nejvíce připomínají rostliny z přírody. Protože se jedná o rostlinu hodně variabilní, objevuje se mezi sukulentáři mnoho nejrůznějších typů, lišících se tvarem, velkostí i barvou chlupatých a silně dužnatých listů, ale také zbarvením zvonkovitých květů. Ty se objevují většinou na počátku naší zimy, a mohou být zbarveny od béžové přes nejrůznější odstíny žluté a žlutozelené až po takřka oranžovou!Obrazek
Mezi pěstiteli bývají pěstovány dva základní poddruhy Cotyledon tomentosa, považované mnohými dokonce za samostatné druhy (Kunte, Ježek - Encyklopedie Sukulenty), jinými zase za poddruhy (C. tomentosa ssp. tomentosa a C. tomentosa ssp. ladismithensis). Jako rozdíly či odlišnosti mezi oběma rostlinami bývají uváděna především různá množství výrůstků na koncích listů, a také podélná rýha na jejich vnitřní (horní) straně. V zahraniční literatuře pak navíc ještě další odlišnosti. Především výška rostlin (ssp. ladismithensis až 25cm, ssp. tomentosa do 11cm!) a hnědá,loupající se kůra na stoncích prvně jmenované subspécie. C. tomentosa ssp. tomentosa údajně zase vytváří kompaktnější keříčky s hustším větvením! Za dobu našeho pěstování sukulentů nám ale prošlo rukama mnohem více typově odlišných druhů rostlin Cotyledon tomentosa, že už se vůbec nepokouším zabývat jejich přesnější identifikací.
ObrazekMnohem výraznější odlišnosti vykazují barevné formy Cotyledon tomentosa, které si v posledních letech získávají větší popularitu než normálně zbarvené rostliny. Většinou rostou pomalejí, a o něco hůře snášejí přímé sluneční paprsky. Proto jedince se zelenožlutými nebo zelenobílými listy neletníme na přímém slunci, ale vždy alespoň částečně chráněny před případnými spáleninami. Zvláště nutné je to v v případech, kdy je ztráta chlorofylu patrná na většině listové plochy, nebo dokonce některé listy postrádají chlorofyl úplně. Takové výhony z keříků odstraňujeme většinou preventivně!
Cotyledon tomentosa ve všech svých podobách je sice rostlinou vhodnou k tvarování, ale s určitými omezeními. Především je nutné příliš dlouhé výhony zavčasu krátit, protože svou vahou jsou schopny rostlinu s tenkým dřevnatým kmínkem klidně i vyvrátit ze země! Spodní listy průběžně prosychají a kmínky se rychle vyholují, což samo o sobě pro vzhled budoucího stromku není na škodu. Pěstitel si však musí uvědomit, že do příliš starého dřeva se už v případě C. tomentosa nevyplácí řezat, jak jsme tomu bez následků zvyklí třeba u stromkovitých tlustic rodu Crassula. Přestárlé stonky Cotyledon tomentosa už často na radikálnější řez vůbec nereagují a znovu neobrůstají!Obrazek
Sám jsem na tvarování těchto rostlin po nějakém čase rezignoval, protože znám k těmto účelům mnoho vhodnějších sukulentů. Spokojím se tedy s kompaktními keříky, které v případě přílišného stárnutí zmladím tak, že z nich odeberu libovolně velkou a plně olistěnou část, kterou následně zakořením.
Problém bývá také se zimními přírůstky, které bývají v našich podmínkách přes veškerou snahu většinou neduživé a řídké. Proto by naší snahou mělo být, aby rostliny v zimě co možná nejméně přirůstaly. Většinou však nezbývá zjara beztak nic jiného, než vytáhlé zimní stonky zkrátit, zvláště pokud je Cotyledon tomentosa pěstován v bytech.
Při pěstování v malých nádobách se daří v krátké době přivést Cotyledon tomentosa k výraznému zmenšování listů. Protože v malých květináčcích není taková šance rostliny trvale přelévat vodou, což je problém většiny amatérských pěstitelů, vyvíjejí se přirozeněji a tento způsob lze doporučit  především začátečníkům, kteří si ještě nejsou tak jisti s dávkováním vody v poměru k vlastním světelným podmínkám!
ObrazekPestrobarevné rostliny Cotyledon tomentosa, označované většinou jako 'Variegata', nám zatím nekvetly, což je možná způsobeno i jejich mládím. I tak jsou velice dekorativní, a staly se zajímavým zpestřením naší sbírky.
Úvodní snímek nakvétající rostliny je malým lákadlem k pěstování Cotyledon tomentosa! Následuje rostlina se žlutozelenými listy, a na třetí fotografii je Cotyledon tomentosa s listy zelenobílými. Čtvrtý snímek je srovnávací i s normálně zbarvenou rostlinou v popředí. Stromeček s již značně zmenšenými listy na poslední fotografii je zasazen do květináčku 5x5 centimetrů!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

opadavanie listov

(veronika, 23. 7. 2011 23:52)

zdravim vsetkych pestovatelov! pred nedavnom som dostala do daru tento krasny sukulent -COTYLEDON TOMENTOSA a zacali mi vo velkom mnozstve opadavat listy. padaju sami od seba, ked s kvetom nehybem a pri hybani s kochlikom opadavaju desiatky dalsich listkov...! mohli by ste mi niekto poradit, co sa s tymto sukulnetom deje, ako sa da zachranit? nejaky rady na pri pestovanie(zalievanie, poloha)? dakujem za odpevede..Veronika

Re: opadavanie listov

(anne, 14. 8. 2017 12:15)

i would like to know how to propogate the tormentosa please