Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHORISIA SPECIOSA

28. 7. 2008

ObrazekKdyž jsem před mnoha lety poprvé spatřil fotografii hustě trnitého kmene Chorisia speciosa, jakoby  mne tato rostlina uhranula. Protože tehdy dostupná literatura o této robustní kytce takřka  mlčela, neměl jsem tušení jaký danajský dar jsem si v podobě semen pořídil. Protože z příbuzenstva z čeledi Bombacaceae jsem znal jen Bombax elipticum, nijak jsem se výsledku výsevu neobával. Přitom mi mohlo být varováním, že do stejné čeledi patří i africké baobaby rodu Adansonia.
Rád bych uvedl český název této čeledi, ale jsem na pochybách, který z té přebohaté nabídky je ten opravdu správný a aktuální. Literatura nám současně nabízí názvy bombakovité, bavlníkovité, kapokovité či starší název ceibovité. Je to ale v podstatě jedno, mnohem důležitější je, že mnohé z rostlin do čeledi Bombacaceae patřící se u nás pěstují a poměrně dobře rostou. Řekl bych dokonce, že některé až příliš dobře!
Chorisia speciosa pochází z tropických a subtropických oblastí Latinské Ameriky (Brazílie, Argentina, Paraguay), kde roste jako obrovský strom, dosahující výšky až 25 metrů. Někteří jedinci mohou dosáhnout obvodu kmene ve spodní části až dvou metrů. Kmen rostliny se směrem vzhůru rychle zužuje, ale v úpatí bývá hodně baňatý. Jeho tmavě zelený povrch je poset zajímavými trny, které mu dodávají exotický nádech. Zatímco v přírodě je to strom hustě větvený, v kultuře mu musíme napomoci ostrým nožem, protože v opačném případě by záhy narazil na strop místnosti. Obrazek
V literatuře je uváděno, že je rostlina schopna za jediný rok vyrůst o 1,5 až dva metry, čemuž se dá snadno uvěřit, když si vzpomenu na její přírůstky bezprostředně po výsevu semen. Semenáče australských lahvových stromů rodu Brachychiton byly proti mladým chorisiím úplní diblíci. Květů se asi u nás doma nikdy nedočkáme, a tak se můžeme pouze kochat jejich krásou na internetu, což mohu každému doporučit. Kombinace růžové s bílou na květech Chorisia speciosa je náramným zážitkem. Květy se trochu podobají roztřepeným ibiškům, a v přírodě se objevují od února do května. Jakmile prasknou plody, vyvalí se z nich chmýří nápadně se podobající tomu, které známe u tradičního bavlníku.
Rostliny Chorisia speciosa můžeme spatřit nejenom v botanických zahradách, ale také ve středomořských parcích. U nás roste nádherný exemplář v pražské Botanické zahradě UK Na Slupi a další můžete vidět ve skleníku Fata Morgana.
Listy má rostlina dlanitě dělené na více částí, kterých bývá ponejvíce mezi pěti a sedmi, ale viděl jsem  i jedince s devíti. Ani naše rostlina nemá všechny listy uniformní, a svým vzhledem zdálky připomíná mimořádně vyvivutou sazenici marjány.Obrazek Dlouho jsme se pokoušeli naši chorisii letnit, ale při prudkých vichrech, které se co chvíli proženou krajem, dostávají listy zabrat a za krátkou chvíli z nich zůstávají jen nevzhledné cáry. Proto už zřejmě natrvalo získala  své místo v rohu skleníku, kde vždy přes léto stačí dorazit ke stropu. Na podzim z ní odřízku pilkou takřka celý letní přírůstek, a takto v nuceně bezlistém stavu rok co rok přezimuje na stejném místě, kde teploty klesají k 5°Celsia a táhne tudy mrazivý průvan zvenčí, způsobený otevíráním dveří.
Za celou zimu rostlinu zalévám pouze jednou či dvakrát  v mírných, udržovacích dávkách. S pravidelnou zálivkou začínám až zjara, a to ve chvíli, když se na vrcholcích objeví puky s náznakem nových listů. Jejich nárůst je poměrně živelný, a od té doby zalévám pravidelně každý týden (někdy i dvakrát). Až s příchodem podzimu postupně  intervaly mezi zálivkami prodlužuji. Rostlina postupně vadne  a ukládá se k zimnímu spánku. Závěrečná fáze tohoto procesu probíhá velice rychle a listy opadají třeba během jediného dne.Obrazek
Pokud má pěstitel dostatek prostoru a chce jej zaplnit nádhernou, dominantní rostlinou, pak je Chorisia speciosa  pro jeho účely jako stvořená. Snese plné slunce, ale docela klidně se spokojí i s polostínem. Zprvu nějaký čas trvá, než se na kmeni objeví první trny. Nejprve bývají spíše výjimkou a vyrůstají jednotlivě ve značných vzdálenostech od sebe.. Starší rostliny ale vše doženou. Nejedná se v žádném případě o rostlinu choulostivou, protože dokáže přečkat bez újmy dlouhá období sucha a vyrovná se při suchém zimování i se slabšími mrazy. V době největších letních veder svěsí listy, které se za krátkou chvíli zase napřímí. Bombaxy dělají často totéž. Nikdy jsem tuto rostlinu nezkoušel řízkovat, takže nemohu poradit s tímto způsobem množení. Takřka všechna semena kdysi dobře klíčila a semenáčky rostly neuvěřitelným tempem bez větších problémů. Protože jsou od počátku robustní, není u nich ani žádný problém s hnilobami a plísněmi. Semena Chorisia speciosa se často objevují v nabídkách našich firem, takže dnes už není problém si rostlinu tímto způsobem opatřit. Že by se do jejich masivního množení pustily západoevropské pěstírny zatím určitě nehrozí, protože efektní rostliny Chorisia speciosa nevyrostou za rok či dva.
ObrazekNa úvodním snímku můžete vidět naši rostlinu. Při pohledu na její rozměry, byť redukované každoročním řezem, je jasné proč si můžeme dovolit pěstovat pouze jedinou. Trny na druhém snímku jsou tuhé a ostré, takže manipulace s rostlinou je docela obtížná, protože vzít ji rukou za kmen nelze, ani když je obalen do hadrů. Na třetí fotografii pak vidíte loňský podzimní řez za pomoci pilky. Rostlina na předposledním snímku roste ve skleníku Fata Morgana v pražské Tróji, a v Praze je domovem i exemplář z poslední fotografie, pořízené v botanické zahradě Na Slupi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Toborochi

(Eva Kadlecová, 11. 5. 2013 14:28)

Dobrý den,

úžasný článek.
Tento strom hojně roste v jižním Španělsku - Andalusii kde jsem ho poprvé viděla a zamilovala se do něj. Jmenuje se tam Toborochi. Má nádherné květy, a je velice zvláštní a dekorativní. Proto se ho snažím sehnat i v našich končinách.
Prosím pokud by to bylo možné a věděl by jste kde by se dal sehnat velice dopředu děkuji za radu. Jinak asi budu muset znovu do Španělska :-).

S pozdravem Eva Kadlecová ( eva.kadlecova@centrum.cz)

Re: Toborochi

(Ivo H., 6. 4. 2015 21:58)

Koupil jsem semena chorisie od jedné naší firmy, asi před 3mi lety dobře vzešla, 2 rostliny jsem si ponechal a několik ks. jsem dal do zámeckého skleníku v Libochovicích.

Re: Toborochi

(Pavel Špaček, 6. 9. 2015 15:27)

Pěstování je opravdu nenáročné. Semena jsem sehnal od firmy Koexfloor .Vyklíčili všechny bez problémů.Jednu rostlinu vám mohu nechat. V případě zájmu pište spackovivlckovice@seznam.cz

semena ze Sicílie

(Fykil, 22. 8. 2014 22:25)

Krásný text a krásná květina. Přivezl jsem si letos v květnu pár semen ze Sicílie, kde jich roste - vzrostlých - celá alej v botanické zahradě. Vyklíčila skoro všechna, rostou rychle. Akorát listy ztrácejí, vypadá to, jako by je ožíraly housenky, ale jestli to dobře chápu, je to průvanem (mám je na terase). Kdybyste někdo myslel, že to může být něčím jiným, dejte mi prosím vědět (maartin.mikeska@gmail.com).

mám něco podobného, ale co??

(Luisa, 12. 4. 2010 12:32)

Dobrý den,po přečtení Vašeho článku jsem si uvědomila, že otec na zahradě vysadil něco podobného, ale protože zemřel, nikdo teď neví o co se vlastně jedná - kmen nemá rozšíření ve spodní části, bílé květy (okolík) se následně změní v malé, černé bobule, které nikdo nežere.... máte nápad, co by to mohlo být?

Děkuji
Luisa

Re: mám něco podobného, ale co??

(Jana Vlčková Kladno, 31. 5. 2013 16:37)

Myslím že je to aralia manžurská .Moje kamarádka ji pěstuje na zahradě již 20 let .Rostlina má stejný vzhled jako chorisia ale kvete malými květy v okolíku.Květy jsou bílé. J.Vlčková

Chorisia speciosa

(Žofie, 27. 3. 2012 23:02)

Viděla jsem tento zvláštní strom v překrásné botanické zahradě La Mortella na Ischii.

nádhera

(Anique, 8. 10. 2010 14:12)

Letod 2010 září, jsem ji viděla kvetoucí za katedrálou v Mostě na Maltě.

Chorisia speciosa

(Ivo H. Libochovice, 22. 11. 2009 21:02)

Létáme častěji do Barcelony vždy v srpnu nebo v září a tam nás zcela uchvátily nádherné růžové květy chorisií,rostou tam před námořním muzeem v přístavu, vZOO mají bílé exempláře. Hledali jsme pod nimi semena, ale bezúspěšně.Byli jsme i v botanické zahradě,tam ale nerostou.Do Barc.¨zavítáme opět asi v srpnu,snad budeme úspěšnější.

Chorisia

(Zuzana, 10. 11. 2009 12:30)

Dobrý deň, ďakujem za poučné informácie. Objavila som túto rastlinu vo Valencii a okamžite mi učarovala - akurát kvitla.
Nech sa Vám darí v pestovaní chorízií aj iných sukulentov!

chorisia

(zdenka, 30. 9. 2009 14:03)

Zdravím, jen pozn. - objevila jsem letos tuto rostlinu v parku v Monacu - moc se mi také líbí, ale pěstovat ji, bohužel, nemám kde. přeji hodně úspěchů s pěstováním " exotiky" - moc mě to baví.

rizkovani

(Anna, 10. 6. 2009 16:13)

dekuji za pekny clanek, take mne tato rostlina kdysi uhranula v Barcelone. Rizkovat lze pomerne dobre, ve vode zakoreni, nejen rizek, ale i listy vyhnaly koreny. Spis mame problem s vetvenim, po odriznuti obrazi casto jen jeden vyhonek a take se skudci.

Chorisia speciosa

(Igor Moravčík, 21. 11. 2008 10:42)

V Monaku je krásny exemplár aj v botanickej záhrade Jardin exotique. Ak do Monaka, tak do Jardin exotique a nie do kasína. Kaktusári tam majú istú výhru! Doporučujem nevstupovať bez fotoaparátu.

Palermo

(Alena, 15. 11. 2008 10:37)

V botanicke zahrade v Palermu jsou tyto stromy vzrostle a v listopsdu, kdyz jsme tam byli, nadherne kvetly.Je to podivana!Doporucuji.

v Monaku je také

(oksal, 3. 9. 2008 14:29)

Letos jsem tento strom viděla kvést spoustou růžových květů v parku na Zlatém náměstí v Monte Carlu (když se jde od Kasina parkem vzhůru , tak po pravé straně).
Je to skutečná nádhera vidět na počátku srpna vysoký strom, který kvete a příjemně voní. Podle štítku je to strom z Brazílie.