Jdi na obsah Jdi na menu
 


CALIBANUS HOOKERI - rostlina pro trpělivé

13. 2. 2009

ObrazekBěh na dlouho trať připomíná pěstování této nádherné mexické rostliny z čeledi Nolinaceae (nolinovité). V kultuře se mladé rostliny Calibanus hookeri nápadně podobají nolinám (Nolina recurvata). První odlišnosti se však začnou objevovat ve chvíli, kdy v horní části kulovitého kmene začne vyrůstat vícero vegetačních vrcholů. Ty postupem času stále přibývají, a dodávají rostlině zcela nezaměnitelný vzhled.
Jak již bylo zmíněno, Calibanus hookeri roste v kultuře velmi pomalu. Ani velká trpělivost nemůže pěstiteli zaručit, že by se jednou dočkal podobné krásy jakou mohou spatřit cestovatelé v přírodě mexických států Hidalgo a San Luis Potosí. Obří kulovité kaudexy s rozpraskanou borkou bývají lidskému oku často do poslední chvíle ukryty hustým příkrovem trávovitých listů modrozelené barvy. Úzké listy jsou tuhé, s ostrými hranami a mohou dosáhnout délky až 60 centimetrů. Listy sice nejsou sukulentní, ale díky tuhému povrchu jsou schopny udržet ve svém nitru vodu a rostlině výrazně zvyšují možnost přežití. Hlavní zásobárna vody je ale v té kouli schované pod nimi.
Květenství se v kultuře s největší pravděpodobností také nikdy nedočkáme, a tak nezbývá než se kochat fotografiemi v literatuře nebo na internetu, kde jsou husté laty s drobnými kvítky k vidění poměrně často.
Calibanus hookeri je rostlina monokarpická, ale ne tak docela, protože po odkvětu odumírá pouze růstový střed který právě dokvetl, zatímco ostatní pokračují nerušeně v dalším růstu. Oddělený život jednotlivých růstových středů dokládá i skutečnost, kterou jsme zažili v loňském roce s jednou z našich rostlin. Když do ní napršelo, začal jeden růstový střed vyhnívat. Jakmile jsem to zjistil, vydlabal jsem z kmínku vše nezdravé a čekal, jak se rostlina nadále zachová. Samozřejmě jsem ji uklidil pod střechu pergoly, aby se do rány již nedostala další voda, než se trochu zacelí. Vše dobře dopadlo, a rostlina dodnes nerušeně vegetuje. Díky dlouhým listům je rána v kaudexu takřka neviditelná, zvláště když se v její blízkosti objevily dva nové výhony.Obrazek
Naše dvojice rostlin Calibanus hookeri je stará každopádně více než deset let. Jejich pěstování je stejně snadné jako u příbuzných Nolina recurvata (viz článek na našich stránkách). Calibanus hookeri je rostlina na plné slunce, které dává listům typické  modrozelené zbarvení a rostlinám přirozený vzhled. Jenom kaudexy našich rostlin nejsou ještě příliš popraskané a přírůstají na můj vkus až příliš pomalu, což je částečně způsobeno i naším spartánským pěstováním. Možná by byl jejich nárůst rychlejší, kdyby byly pěstovány celým svým objemem pod povrchem substrátu, ale nechce se nám zbytečně riskovat. O pár rostlinek jsme tímto způsobem v jejich útlém věku přišli, protože malé kaudexy jsou podstatně náchylnější na trvalejší přemokření substrátu, kterému jsou pod zemí vystaveny mnohem více. Jakmile dosáhly naše rostliny velikosti 2-3cm, už jsme je povysadili nad povrch substrátu celou jejich polovinou.
Od té doby jsou také pravidelně letněny na plném slunci a dešti, s výjimkou jarních a podzimních měsíců, kdy je jejich místo chráněné zahradním přístřeškem. Vodu jim v nejteplejších měsících roku dáváme jednou za týden, zjara a na podzim podle počasí, ale většinou po dvojnásob dlouhé pauze.
Naše rostliny zimujeme v chladnu (5°C), takže zálivku provádíme opravdu nárazově 2-3x za celou zimu, a to ještě v mírných dávkách. Část spodních listů uschne, ale to se stane i při častější zálivce a teplém zimování. Podobně jako u Nolina recurvata zaschlé listy průběžně odstraňujeme. V zimě rostliny takřka zastavují vegetaci, a nové listy jim obvykle nepřirůstají. Proto nejsou ani náročné na množství světla v tomto období, a zimu v chladnu mohou docela dobře a bez následků strávit v naprostém stínu.
ObrazekRostliny ani po letech pěstování stále nelze považovat za kdovíjak dekorativní, spíše by se dalo řící, že už se jako Calibanus hookeri začínají tvářit. Také je s nimi trochu problém kvůli jejich značně rozložitým listům, které zaberou neuvěřitelné množství místa. Přitom samotná rostlina nepotřebuje nijak velkou nádobu, ale svými výhony zasahuje do širokého okolí. S tím ale pěstitel nic nenadělá, protože jejich způsob růstu v kultuře silně koresponduje s růstem rostlin v přírodě.
Každopádně je ale Calibanus hookeri rostlinou zajímavou a nevšední. Díky své odolnosti se pozvolna prosazuje do sbírek milovníků tlustých kmenů. Je to však při tradičním způsobu pěstování od semenáčků opravdu rostlina pro trpělivé, a ještě bez jistoty, že se pěstitel jednou dočká té krásy, kterou může spatřit na internetu nebo v mexické přírodě. Semen je v nabídkách málo, klíčí většinou celkem mizerně, takže nejlepší způsob získání této mexické rostliny je její nákup. Čím větší rostliny, tím lépe.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Calibanus

(Jiří Řehoř, 21. 6. 2017 5:26)

Právě mi jeden Calibanus vykvétá, je samosprašný?