Jdi na obsah Jdi na menu
 


BULBINE FRUTESCENS (Africký lék pro tělo i duši)

9. 4. 2010

ObrazekŽe mezi sukulenty existuje i mnoho druhů s léčivými účinky je známá věc. Lidé v tomto ohledu znají především různé druhy Aloe, ponejvíce pak komerčně pěstovanou a z reklamy se na nás neustále valící Aloe barbadensis (A. vera). Existují však i další rostliny, jejichž léčivé účinky jsou možná srovnatelné, ale množení a získávání šťávy z jejich listů je nesrovnatelně snazší! Právě takovou sukulentní rostlinou je Bulbine frutescens, rostoucí na jihu Afriky od Kapska až po východní pobřeží Indického oceánu (Svazijsko).
Rostlina patří k čeledi Asphodelaceae (asfodelovité), a přestože podle rodového názvu by se dalo očekávat že se jedná o cibulovinu, marně budeme něco podobného pod povrchem susbtrátu hledat. Spíše jakési podzemní oddenky, díky nimž se rostlina dá vcelku snadno množit dělením trsů (a samozřejmě i výsevem černých semen).
Ve své domovině roste Bulbine frutescens v chudých písčitých půdách, což je i návodem pro její pěstování v kultuře. Příliš „živené“ rostliny ztrácejí svůj charakteristický vzhled. ObrazekTéhož můžeme nechtěně dosáhnout pokud rostlině nedopřejeme maximum slunce a omezenou zálivku. Zásoby vody (ve formě husté šťávy) v listech jsou obrovské, takže období sucha mohou být i dosti dlouhá. Při dostatku slunečních paprsků se navíc listy potáhnou voskovitým povlakem, jaký známe například u sukulentů z čeledi Crassulaceae (tlusticovité) a který výrazně zpomaluje odpařování vody z jejich nitra. V přírodě dorůstá Bulbine frutescens výšky kolem 45 centimetrů, což samozřejmě platí v bezkvětém stavu!
Od jara do podzimu mohou být rostliny venku, ale raději na místě s možností regulace vody! Trvale přemokřené kořeny a chladno dovedou zničit i tak odolnou rostlinu, jakou je Bulbine frutescens. Zaléváme podle počasí většinou většinou každý týden, protože rostlina má díky množství dužnatých listů spotřebu vody značnou. Každopádně ale necháváme substrát před další zálivkou alespoň částečně vyschnout!
Opravdovou pastvou pro oči jsou hroznovitá květenství, objevující se na vysokých stvolech od jara až do konce léta. ObrazekOranžovožluté kvítky jsou vskutku precizním dílem přírody, a v květenství se střídají v neuvěřitelně rychlém sledu (odspodu směrem vzhůru). Ráno se otevírající kvítky už často odpoledne uvadají, aby byly druhý den nahrazeny množstvím dalších.
Období klidu prožívá rostlina v zimě, kdy výrazně omezíme zálivku a pokud máme tu možnost, tak i teplotu na zimovišti (optimální se zdá být 5-8°C). Během delších období sucha rostlina obětuje část nejstarších listů, jejichž zbytky průběžně odstraňujeme, protože se stávají vítaným útočištěm vlnatky.
Zatímco kvetoucí Bulbine frutescens je balzámem pro duši, šťáva z nitra listů má výrazné antiseptické účinky a v africkém lidovém léčitelství je využívána k potírání takřka všech nejběžnějších neduhů, které člověka nejčastěji trápí. Vývar z čerstvých listů se používá k utlumení kašle, při nachlazení, ale také v boji s artritidou. ObrazekČerstvá šťáva z dužnatých listů je zase hojivým balzámem na odřeniny, otoky, nejrůznější vřídky včetně těch v dutině ústní, a dále je využívána  při léčení popálenin, oparů, popraskaných rtů, zánětlivých štípnutí hmyzem a mnoha dalších neduhů.
Pokud rostlinu pěstujeme i pro léčebné účely, nesmíme zapomínat na stejnou zásadu jako v případě aloí. Rostliny v takovém případě zbytečně nepřihnojujeme, ale především jinak chemicky neošetřujeme. Jinak se jejich léčebné účinky mohou snadno změnit v hrozbu pro naše  zdraví, protože sukulenty jsou schopny, stejně jako jiné rostliny, absorbovat chemikálie do svého nitra! Znovu je třeba připomenout, z jak chudých půd rostlina pochází, takže raději zvolit písčitý substrát, trochu hlubší nádobu a každoročně v předjaří přesadit do čerstvého. Jedině tak máte naprostou jistotu, že šťáva z nitra listů vám opravdu pomůže a neuškodí!
V sukulentních sbírkách určitě nalezneme i mnohem atraktivnějí zástupce tohoto početného rodu (asi 80 druhů), ale jen málokterý z nich je podobně odolný, disponující léčivými účinky a zároveň výrazně kvetoucí takřka nepřetržitě třeba i dlouhé měsíce. 
ObrazekVzhledem k množství hustě nahloučených listů (pokud příliš nezaléváme) vlastně máme doma neustále po ruce živou lékárničku. Můžeme do ní kdykoliv omamžitě sáhnout  a léčivé šťávy využít k řešení drobných, leč často se vyskytujících nepříjemností, jakými jsou třeba nachlazení nebo škrábance na rukou. A těch míváme my sukulentáři (o kaktusářích ani nemluvě) od jara do podzimu vždycky dost!
Na úvodním snímku vidíte jarní květenství Bulbine frutescens. Následuje pohled na celou rostlinu i s několika květenstvími a množstvím dužnatých listů. Detail květů na třetí fotografii ukazuje jejich opravdovou krásu. Na čtvrtém snímku je patrné střídání „generací“ na vrcholu květního stvolu. A na závěr trocha zdravotnické osvěty. Šťáva z listů je hustá jako med a v případě potřeby ji lze použít okamžitě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ALOE VERA

(Anna, 1. 5. 2012 10:34)

Ahoj já mám ALOE VERU ale mám jí zelenou s bílími okraji neví někdo jak se jmenuje...?

Re: ALOE VERA

(Petra, 31. 5. 2023 10:46)

Dd., Pošlete foto.
Není to agáve?? S bylimi okrajem
Aloe jsem nikde neviděla.