Jdi na obsah Jdi na menu
 


BLUE MIST podruhé aneb HLEDÁNÍ PRAVDY

20. 11. 2010

ObrazekO pěstování Pachyveria 'Blue Mist' jsme na našich stránkách psali 15.11. 2008. K dalšímu psaní o této rostlině mne přinutila zvláštní okolnost. Ještě než se k ní dostanu, v krátkosti shrnu vše nové, co se za ty dva roky u nás v pěstování nádherného mezirodového křížence změnilo. Především jsme neustálým vegetativním množením vypěstovali úplně novou generaci rostlin, které se zdají být výrazně odolnější než ty původní, dovezené k nám z holandských pěstíren. Možná to bude i tím, že jsme se 'Blue Mist' naučili pěstovat, ale každopádně už její nádherně zbarvené a docela robustní listové růžice velice dobře snášejí letnění pod širákem u nás na Vysočině, což se zpočátku ne vždy dařilo. Jejich zvláštní zbarvení tím samozřejmě získává tóny docela jiné intenzity. Také se už s příchodem podzimu docela pravidelně objevují v blízkosti jejich růstových středů zárodky budoucích květenství, která pak rostliny v plné kráse zdobí většinou od přelomu října a listopadu někdy až do vánoc. A právě jedno z těch letošních květenství mne přivedlo až k napsání tohoto článku!Obrazek
Květenství se do poslední chvíle vyvíjelo naprosto stejně jako všechna předchozí, dokonce i ve stejnou dobu. Jen když se poupata otevřela, byl to pro mne docela slušný šok! Květy totiž byly béžové, jen s lehkým červeným nádechem, na což to ještě bezprostředně před jejich otevřením vůbec nevypadalo. Všechny dosavadní květy totiž byly sytě červené, tvarově i velikostí ale naprosto identické s těmi světlými. Nejedná se přitom o nějaký nepatrný rozdíl odstínu! Proto jsem začal pátrat po rodičích té rostliny, o nichž jsem v době psaní původního pěstitelského článku neměl ani potuchy. Ani tentokrát to zprvu na velký badatelský úspěch nevypadalo!
ObrazekNejprve se mi podařilo nalézt na internetu podobně světlé květy 'Blue Mist'. Nebylo jich mnoho. Ve srovnání s červenými jen mizivé procento. Ale byly! V přebohaté fotogalerii Coka Grootscholtena (www.succulenta-kwekerij.nl) jsem dokonce nalezl snímky rostlin s květy obou barev! Odtud byl už jenom krůček k zahájení pátrání po identitě oné rostliny, která má ve svém názvu „modrou mlhu“, a svou krásou mne uchvátila ještě mnohem dříve, než v naší sbírce poprvé vykvetla.
Měl jsem ale štěstí pouze na jediném sukulentářském diskusním fóru, jakých je možno na internetu nalézt stovky. Jeden z diskutujících tam uváděl, že se jedná patrně o křížence Echeveria affinis a Sedum craigii. První rostlinu znám velice dobře. Pěstujeme ji dlouhá léta a pravidelně rok co rok ji zdobí s příchodem podzimu množství zářivě rudých květů, podobných těm, jaké jsme až dosud byli zvyklí vídat i na 'Blue Mist'! Zato druhou rostlinu jsem neznal vůbec, a teprve po nalezení této stopy jsem se o ni začal více zajímat.
ObrazekSedum craigii je známé spíše pod názvem Graptopetalum craigii, a jedná se o rostlinu nápadně se podobající mnohem známější příbuzné G. amethystinum, o jejímž pěstování jsme na našich stránkách psali v minulosti (16.4. 2010). Ta podoba je téměř se rovnající totožnosti, pokud ovšem rostlina nevykvete!
Sedum (Graptopetalum) craigii bylo nalezeno v horském údolí Barranca del Cobre na západě mexického státu Chihuahua. Rostlina je některými odborníky dokonce považována za přírodního křížence G. amethystinum! Její květy jsou takřka bílé, a neuvěřitelně se podobají těm na stvolech naší právě vykvetlé 'Blue Mist'!
Když jsem spatřil fotografie kvetoucí rostliny Sedum craigii, uvědomil jsem si podobnost květů s jiným zástupcem rodu Sedum, který mi také příliš nezapadá do tohoto velkorodu. Je jím Sedum suaveolens, které svým vzhledem i velikostí ze všeho nejvíce připomíná silně ojíněnou echeverii. Jen květy nikoho nenechávají na pochybách, že k rodu Echeveria  nepatří!
Několikrát jsem poté sledoval fotografie rostlin i květů obou potencionálních rodičů 'Blue Mist', a čím dál více dával za pravdu diskutujícímu z onoho sukulentářského webu. ObrazekTy dvě rostliny mi totiž dávají velice reálně dohromady obraz kytky, která v desetitisících exemplářů koluje po celém sukulentářském světě prostřednictvím holandských pěstíren. Právě díky jejich velkoprodukci se dostala 'Blue Mist' i k nám, do mnoha dalších sukulentářských sbírek i za okna naprostých začátečníků díky nákupu v některém ze supermarketů.
Na zvláštním zbarvení a silném ojínění listů 'Blue Mist' má zásluhu S. craigii, na jejich tvaru zase především E. affinis. Tvar květních stvolů a poupat patří také k „zásluhám“ mexického rozchodníku, zatímco jeho výška je kompromisem mezi vysokým E. affinis a přisedlým S. craigii! Stvoly E. affinis jsou vysoké okolo 20cm, zatímco vedle kvetoucí 'Blue Mist' je má přibližně poloviční! A květy, jak vidno z jejich světlejší verze, jsou dílem obou, i když ještě docela nedávno by mi to tak nepřipadalo! 
ObrazekDvě jejich diametrálně odlišná zbarvení jsou zřejmě výsledkem genetických pochodů, které v případě rostlin asi nikdy nelze zcela přesně odhadnout. Zatímco u jedné části 'Blue Mist' zvítězily geny Echeveria affinis, u další pak druhého z rodičů. Při pátrání na internetu jsem měl dokonce možnost spatřit asi ve dvou případech jakýsi přechodný stupeň zbarvení květů, jejichž odstín byl někde napůl cesty mezi oběma extrémy!
Ještě jedna skutečnost mne utvrzuje v názoru, že právě ony dvě rostliny byly opravdu použity k hybridizaci a následnému vzniku křížence, zvaného 'Blue Mist'. Je to doba květu, která u obou rostlin vzácně spadá zrovna do podzimu, který jinak bývá na květy sukulentů výrazně skoupější než léto, a především česká zima! Symbolicky právě letos v naší sbírce vykvetly takřka současně 'Blue Mist' i Echeveria affinis!
Jak jsem se dozvěděl od pěstitelky sukulentů a majitelky velké kolekce rodu Sedum paní Dagmar Petrlíkové, platí totéž i pro Sedum craigii, které v její sbírce letos začalo kvést na konci srpna, a v polovině listopadu ještě stále kvete!
Jak rostlinu vlastně nazývat ve světle nových poznatků, které nepostrádají logiku, a vše do sebe díky nim najednou téměř zázračně zapadá? Na předčasné závěry je ale ještě brzy! Sedeveria, nebo Graptoveria? Nebo nakonec stará dobrá Pachyveria? To by samozřejmě také záleželo na úhlu pohledu, z něhož ten který pěstitel nahlíží na rodové zařazení Sedum (resp. Graptopetalum) craigii! 
ObrazekA nebo je všechno úplně jinak? Je totiž známo, že veškeré rostliny Sedum craigii, zastoupené v sukulentářských sbírkách, jsou údajně namnoženy z jediného exempláře, nalezeného kdysi v přírodě nějakou expedicí! Že se snad dokonce jedná o přírodního křížence by nás nemělo nikterak vzrušovat, protože křížením dvou či více rostlin v přírodě vznikla patrně většina dnešních botanických druhů!
Kvetoucí Sedum (Graptopetalum) craigii můžete vidět na www.crassulaceae.net, a to hned na několika zdařilých snímcích. Dvojici snímků kvetoucího S. craigii naleznete také na stránkách paní Dagmar Petrlíkové www.sedum.cz, které tímto zároveň děkuji za cenné informace o této zatím zřídka pěstované rostlině.
Trojice snímků v úvodu patří 'Blue Mist' se světlými květy, a následující dvě fotografie stejné rostliny s květy červenými. Rostlina na obrázku č.6 je Echeveria affinis, která je jedním z domnělých rodičů 'Blue Mist'. Na posledním snímku se 'Blue Mist' v nádherných barvách z konce května nachází ve společnosti mexického rozchodníku Sedum adolphii.

ObrazekP.S. Jediné co nám v článku o 'Blue Mist' chybělo byla fotografie druhého z domnělých rodičů tohoto nádherně zbarveného křížence. Protože Sedum craigii sami nepěstujeme, byli jsme rádi, když se nám znovu ozvala paní Dagmar Petrlíková s nabídkou uveřejnění své fotografie této zatím málo pěstované rostliny na našich stránkách. Při pohledu na rozkvetlou rostlinu je jasné, že tento mexický rozchodník má s 'Blue Mist' opravdu hodně společného! Více informací o Sedum craigii a jeho pěstování se podle informací paní Petrlíkové už zanedlouho dočtete na webových stránkách autorky této fotografie www.krasa-netresku.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář