Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barevné větrníčky AEONIUM DECORUM cv. Sunburst

21. 3. 2009

ObrazekUž dlouho dobu pěstujeme pestrobarevnou kristátu Aeonium decorum „Sunburst“, o níž jsme psali na našich stránkách již dříve. Bizarní tvar společně s pestrým zbarvením činí tuto rostlinu pěstitelky velice oblíbenou. Jak se u sukulentů občas stává, na kristátách čas od času vyrůstají „normální“ výhony. V případě této rostliny se jedná o pravidelně uspořádané listové růžice, které nedosahují nijak velkých rozměrů. U normálně zbarvených jedinců Aeonium decorum to bývá v rozmezí 5-10cm, ale ty pestrobarevné bývají často ještě drobnější, zvláště když vznikají za těchto okolností. Zato jsou na nich patrnější všechny barvy, které u kristátní formy zůstávají pěstiteli částečně ukryty v nejrůznějších zákoutích bizarně pokroucených hřebenů.
Když kristáty, tak čisté, říkám si často při pohledu na tyto nepatřičné nárůsty, a růžice většinou hned na počátku odstraním. Nárůst normálních růžic nebývá u tohoto kultivaru příliš častým úkazem, a proto mne překvapilo, když na jedné z řízkovaných rostlin začaly tyto pestrobarevné růžice dokonce převažovat, až nakonec zcela vytlačily původní hřebeny kristáty.Obrazek
Jejich podzimní zbarvení bylo naprosto neodolatelné, a tak jsem je začal stříhat a množit. Vypadají jako pestrobarevné větrníčky, které se často jeden od druhého vcelku výrazně odlišují svým vzorováním. Plochy listů jsou totiž rozděleny na zelené a bílé, které na plném slunci žloutnou a při okrajích dokonce růžovějí. Do této kombinace ještě zasahují hnědavé šmouhy nejrůznějších tvarů, z nichž některé se vyskytují na přibližně stejných místech všech listů. To vše dohromady tvoří nádhernou, oku lahodící podívanou.
Aeonium decorum je rostlina zajímavá i ve své přírodní podobě z kanárského ostrova La Gomera, kde tvoří nízké a bohatě větvené keříky s množstvím růžic. Podobným druhem je u nás také občas pěstované Aeonium haworthii, které jsme měli možnost vidět na mnoha místech ostrova Tenerife, kde je tato rostlina endemická. Z obou se dají v kultuře vypěstovat stromečky zajímavývh tvarů, podpořených ještě výraznou tvorbou vzdušných kořenů, které postupem času dřevnatějí. 
ObrazekZatímco oba tyto druhy milují letnění, u pestrobarevného kultivaru „Sunburst“ musíme být opatrnější. K dokonalému vybarvení sice potřebuje maximum slunce, ale na přímém se za určitých okolností spálí (viz článek „Variegace“ v rubrice „Základy pěstování“). Proto je třeba  hledat nějaký kompromis, kterým může být třeba jenom slunce rozptýlené větvemi stromů. A záleží samozřejmě na poměru světlých ploch bez chlorofylu s těmi ostatními.
Jinak si tyto pestrobarevné rostlinky udržují drobný růst. Postupně narůstající kmínek je tenký, a nepříliš vysoký. Díky tomu je Aeonium decorum „Sunburst“ rostlinou velice vhodnou pro okenní pěstitele, vzláště pokud jí mohou nabídnou okno jižní či východní. Vybarvení listů se během roku mění, a nejvýraznější bývá s příchodem podzimu, doprovázeným omezenou zálivkou. Od jara do podzimu zaléváme vždy nárazově podle počasí, většinou však jednou týdně. Spodní listy průběžně prosychají, což je přirozené a nemusí to pěstitele znepokojovat. Výraznou redukci listů z úsporných důvodů rostlina předvede vždy při dlouhém období sucha, které jinak přečkává s bravúrou. V zimě stačí zalévat jednou za měsíc, při pěstování v bytě samozřejmě o trochu častěji. Tou dobou se z listů většinou zcela vytrácejí hnědé šmouhy, které na své místo vrátí až jarní slunce.Obrazek
Množení tohoto pestrobarevného kultivaru je velice snadné, a znám jen málo tak ochotně a rychle kořenících rostlin. U řízků se nevyplácí ponechávat příliš dlouhé stonky, protože se suchem beztak začnou většinou kroutit a ohýbat, a špatně se pak sázejí. Pokud je teplo, průsvitné bílé kořínky se objevují už třetí či čtvrtý den po založení na množárnsský substrát.
Pro mne je tahle malá barevná kytička takovým příjemným zjevením, které kromě dostatku sluníčka nepotřebuje ke štěstí skoro nic. Zatím je u nás málo pěstovaná, což bych se chtěl pokusit v blízké budoucnosti změnit.
Na úvodní fotografii je vidět normální listová růžice, přirůstající na do té doby čistě kristátní rostlině. Na druhém snímku je rostlina získaná řízkováním z kristátního jedince, na které zcela převážily normální listové růžice. Detail jedné z nich vidíte na fotografii č.3. Na posledním snímku jsou již první zakořeněné rostlinky, připomínající barevné větrníčky. Zatím jsou malé, a všechny pohromadě se vejdou do květináčku o průměru šest centimetrů!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sukulent

(Katka, 26. 11. 2013 18:29)

Je úžasná mám ji v pokoji na okně a bujně roste a vytváří spoustu kořínků a mám ji i rozmnoženou :)

aeonium

(Jiří Janda, 14. 11. 2013 19:13)

Prosychání spodních listů je u této a jí podobných rostlin přirozené, zvláště nyní,když se začalo topit a v bytech je hodně suchý vzduch. Co se týče květů, abych pravdu řekl, ještě jsem je u tohoto kultivaru neviděl. Pestrobarevné kultivary všeobecně kvetou méně než zelené rostliny. Květy A. decorum ale nejsou kdovíjaké, a rostlina kvete jen jednou za život, pak hyne. Pokud má více hlav, uhyne jen ta odkvetlá, ostatní zůstanou. J.Janda

Dotaz na pěstování

(Jana Čížková, 14. 11. 2013 7:14)

Dobrý den, koupila jsem si tuhle květinu v létě a začali mi odpodávat a schnout listy, mužete mi apsat co s ní mám dělat aby mi květla ?