Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALOE MARLOTHII

24. 5. 2008

ObrazekPo celou dobu pěstování sukulentů mne provázejí chvíle snad vůbec nejkrásnější, přicházející vždy, když někde v časopise nebo knize (a dnes už samozřejmě také na internetu) spatřím rostlinu, která mne svým zjevem okamžitě uchvátí. Zážitek je pak dovršen v okamžiku, kdy  ji slavnostně postavím na parapet našeho skleníku a propadnu pocitu vítěze. A přitom pravý boj vlastně teprve začíná.
Aloe marlothii pochází z JAR, Botswany, Mozambiku a Zimbabwe, a je přesně  takovou rostlinou. Ačkoliv v přírodě dorůstá výšky několika metrů, v kultuře nic podobného nehrozí. Své první marlotky jsme si přivezli v polovině osmdesátých let z návštěvy pana Matise ve slovenské Seredi. Byly přesně takové jako na jeho fotografii v článku o jejich pěstování, který vyšel ve slovenském časopise „Kaktusy a sukulenty“. Krásně rostly do té chvíle, kdy energetici přerušili tok elektrického proudu, kterým jsme na počátku devadesátých let vytápěli náš skleník. Spousta rostlin to tehdy nepřežila, a naše Aloe marlothii patřily mezi ně.Obrazek
Přišly jiné rostliny  a uběhlo mnoho let, než jsem si tuto nádhernou kytku opatřil znovu. Ne že by nebyla k sehnání, ale nějak mi v té záplavě listů, květů a zvláštních tvarů na nějaký čas vymizela z mysli. Teď když ji znovu máme nějakou dobu ve skleníku, opět se na ni dívám s naprosto stejným nadšením jako kdysi.
Aloe marlothii kupodivu neroste tak živelně, jak by nasvědčovala jeho přírodní velikost. Jako mladé rostlině jí zpočátku listy narůstají pouze do dvou stran, a růžici začínají tvořit postupně a mnohem později. Počáteční fáze tohoto přerodu  se projevuje mírným náznakem spirálovitého růstu. Doporučuji vychutnat si její dvoustranný růst listů, protože je to neopakovatelná fáze vývoje rostliny, a pro mne zrovna ta úplně nejkrásnější. Kvůli ní jsem ostatně přinesl domů další mladé rostliny, přestože místa u nás nebývá nikdy nazbyt.
Modrozelené listy jsou potaženy voskovitým povlakem, způsobujícím jejich ojínění, které se částečně smaže při doteku, ale stopy nejsou ani zdaleka tak patrné jako například u některých druhů r. Echeveria nebo Pachyphytum.
Listy jsou tuhé, poměrně tlusté a zpočátku krátké. Jejich povrch je nepravidelně poset krátkými červenohnědými trny. Zatímco u většiny aloí bývají trny pouze  na hranách listů, u tohoto druhu jsou v největším počtu zastoupeny na jejich vnější straně , přičemž na vnitřní jich je o poznání méně nebo vůbec žádné. Vzpomínám si na starší rostliny z našich sukulentářských začátků, které jak rostly, tak jim trny už jakoby  nepřibývaly, a tím pádem byly na zvětšujících se listech neustále více vzdáleny jeden od druhého.
ObrazekPři pohledu na dospělé rostliny je patrné, že na vnitřní straně trny již takřka nebo zcela vymizí, a na vnější jich zůstane pouze zlomek původní hustoty. Podobně je tomu také u jiných druhů, které jsou svým vzhledem Aloe marlothii podobné (Aloe ferox, A. melanacantha, A. peglerae a další).
Rostliny pěstujeme na plném slunci od jara do podzimu, v zimě pak kdekoliv ve skleníku, protože v tomto období takřka nerostou a zaléváme je pouze mírně a nárazově. Ani v polostínu neztrácí své nádherné vybarvení. Přes veškerou snahu se občas stane, že se list rostliny na plné slunce dokonale navyklé náhle spálí, což ale nelze ovlivnit a bohužel proklatě dlouho trvá odrůstání vzniklé a hodně nápadné skvrny. Takové příhody ale k pěstování sukulentů patří.
Aloe marlothii snáší poklesy teplot k 10°Celsia za předpokladu, že substrát stačí vždy po zálivce rychle vyschnout. Když jsme je kdysi pěstovali v paneláku, museli jsme jim v zimě dávat vody více a stály těsně u jižního okna. Jen tak bylo možné udržet v zimě alespoň částečné zbarvení listů a zamezit přílišnému svrašťování listů, kterému se v suchém a mnohdy přetopeném bytě vyhnout  jinak nelze.
V létě mohou být venku, ale více se nám v tomto případě osvědčilo jejich umístění pod korunami stromů, kde měly světla dostatek, ale ne přímý sluneční žár. Ten způsobuje až nezdravé zbarvení listů, ale zase věrně kopíruje jejich přirozený vzhled v přírodě. Má to ovšem ještě jeden háček. Rostliny totiž při největších vedrech občas zastavují růst, což může při špatné kombinaci se zálivkou způsobit u mladších rostlin hnilobu tlustých kořenů. Také v létě nedoporučujeme polévání vodou na listy, protože vzhledem k voskovitému povlaku na jejich povrchu kapky vody často ulpívají v úpatí listů značnou dobu. Následné popáleniny odrůstají velice pomalu. Obrazek
Od konce jara do podzimu zaléváme každý týden, s výjimkou již zmíněných letních veder, kdy vyžadují v tomto ohledu větší pozornost. Dlouhá sucha ovšem snášejí bez jakýchkoliv problémů, a to především jsou-li umístěny na rozptýleném světle.
Oranžovočervených květů se asi nikdy nedočkáme, a tak nezbývá než se jimi kochat na internetu nebo zřídka i v odborné literatuře. Bohatě  ale postačí vlastnit mladé rostlinky a stále se máte na co dívat. Jejich krása není jen ve výše popisovaných skutečnostech, ale především v neustálých změnách, kterými rostliny  procházejí. Na málokterou rostlinu se dívám hodně zblízka tak často a rád jako právě na  Aloe marlothii.
Na fotografiích můžete vidět mladší rostliny Aloe marlothii, na té poslední je na nich již patrná tvorba klasické růžice.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

množení

(J.Janda, 19. 12. 2012 14:09)

Aloe marlothii obvykle neodnožuje, takže bývá množeno ponejvíce výsevem semen. Odnože vytvářejí zpravidla jen rostliny s poškozeným růstovým středem. Uměle jej poškozovat je ale škoda, pokud máte pouze jedinou rostlinu! Asi by to šlo i z jednotlivých listů, ale musely by být odlomeny (kroutivým pohybem) ze stonku velice opatrně i s celým lůžkem, jímž jsou se stonkem srostlé. U rostlin rodu Haworthia to funguje docela dobře! J.J.

ALOE MARLOTHII

(tomas, 16. 12. 2012 21:11)

dobri den mohly by ste my poradit mam ALOE MARLOTHII je krasny ,velky a chcel by som si ho rozmnozit a neviem ako poradite my prosim.