Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALOE HUMILIS

1. 4. 2012

p1050347.jpgPokud by někdo sestavil desítku nejodolnějších sukulentů, Aloe humilis z jihoafrického Kapska by v ní patrně nemohla chybět. Mimořádná odolnost ve spojení s poměrně atraktivním vzhledem a nádhernými květy tuto rostlinu z čeledi liliovitých (Liliaceae) rázem pasuje i do role stálic v produkci západoevropských velkopěstíren sukulentů. Díky tomu se dnes s touto kdysi nepříliš běžnou kytkou můžeme setkat takřka v každém supermarketu!
Nic jí to ale neubírá na kráse, a dá se říci, že je to ideální pokojová rostlina, snášející velice dobře veškeré nástrahy ústředně vytápěných interiérů. Jak je patrné z pojmenování rostliny, zůstává po celý svůj život přízemní (humilis = nízká, rostoucí u země). V přízemní růžici bývá obvykle 30-40 úzkých kýlnatých listů s výrůstky na povrchu, jejichž porost je hustší na jejich spodní straně. Zbarvení listů je proměnlivé v závislosti na množství slunečních paprsků. Můžeme se setkat s listy modrozelenými, ale také šedozelenými na světlejších stanovištích, a samozřejmě i zelenými (v zimě)! Při zdravém kompromisu dokáže vosk na povrchu listů během léta vytvářet nádherné kresby!
p1050350.jpgAloe humilis je rostlina hojně odnožující, takže k dospělé růžici přibyde časem množství mladých po celém jejím obvodu. Průměr dospělé růžice je přitom jen 6-7cm, takže v misce můžeme pěstovat husté trsy rostlin. Právě v jejich případě nastává obrovský efekt v době jarního kvetení, kdy rostliny zdobí někdy i celé lesy až 30cm vysokých květních stvolů. Samotné květy jsou zářivých barev, od oranžové po šarlatovou v kombinaci se zelenou. V té době se jinak vcelku nenápadná rostlina mění ve zcela nepřehlédnutelnou!
Aloe humilis roste na jihu Afriky na velkém areálu a v nejrůznějších podmínkách. Rostliny najdeme jak při pobřeží, tak i v nadmořských výškách nad 1500m, na exponovaných místech s plnou sluneční palbou i ve stínu keřů či jiných vyšších rostlin. Některé typy A. humilis rostou dlouho jako solitery, jiné hojně odnožují již v útlém věku. Několik z nich bylo v minulosti popsáno i jako poddruhy.
p1050309.jpgAčkoliv byla Aloe humilis popsána již v roce 1771, do povědomí pěstitelů se dostala mnohem později než spousta jiných aloí (např. A. variegata, A. arborescens nebo A. aristata). Díky zmíněným velkopěstírnám a hojnému kvetení ale vše dohnala rychlým tempem, a dnes zdobí okna tisíců domácností po celé Evropě!
Aloe humilis snáší dobře suchý vzduch, a spolehlivě přečkává i dlouhá období sucha. Jen její listy v takovém případě na špičkách prosychají o trochu více než za normálních okolností, a listy se více ohýbají směrem k růstovému středu, který při delším období sucha zcela zakrývají a chrání jej tak proti spálení slunečními paprsky! Za určitých podmínek snese i plné slunce, ale lépe jí je v polostínu. Nedostatek světla avizuje sytě zeleným zbarvením listů a jejich řídkým nárůstem! U nás zůstává většinou v polostínu, takže ani nijak zvlášť neprožívá odpočinek v době letních veder. Od jara do podzimu ji zaléváme v mírných dávkách obvykle jednou za týden, ale jakmile je zataženo, s klidným svědomím ten týden zálivku vynecháme. Bez vody by ovšem Aloe humilis v pohodě přežila třeba i dva měsíce během českého léta!
V zimě snáší poklesy teplot k 5°C zcela spolehlivě, a pokud je ta možnost, dopřejeme jí na přelomu podzimu a zimy alespoň krátké období bez vody (4-6 týdnů), což ji povzbudí v chuti (potřebě) kvést. Při pěstování v bytě je to sice problematičtější, ale i tam se dá krátký odpočinek rostlině dopřát. Jakmile se objeví mezi listy zárodek květního stvolu, v žádném případě to není důvod ke zvyšování dávek vody, nebo dokonce přihnojování, jak jsem se dočetl v jednom chytrém společenstvém časopise! Protože kvést se A. humilis obvykle chystá uprostřed naší zimy, přemíra vody by zničila kompaktní vzhled rostliny, což se v jejím případě napravuje dosti zdlouhavě, a zase jen vodním půstem trvajícím do té doby, než se tvar rostliny vrátí do původního stavu!
p1050312.jpgVzhledem k množství bočních odnoží je množení A. humilis snadné a rychlé. Boční růžice už obvykle mívají vlastní kořeny, takže mladé rostlinky pouze opatrně oddělíme kroutivým pobybem od matky, a hned poté sázíme.
Na chráněném můžeme Aloe humilis docela úspěšně letnit. V takovém případě dobře snáší i plné slunce a více vody než při pěstování ve skleníku nebo za oknem bytu. Před deštěm je však vhodné ji chránit, abychom zamezili trvalejšímu přemokření substrátu. Rostliny totiž často uprostřed českého léta  „mění“ své kořeny! Drtivá většina těch starých a odsluhujících zasychá, zatímco nové a čertvé se mezi nimi prodírají na svět. Pokud zpozorujete, že rostlina během léta neodebírá delší čas vodu ze substrátu, je vhodné vytáhnout ji z květináče a zbavit ji právě veškerých nefunkčních kořenů, které se mohou stát zdrojem hniloby!
Pěstování Aloe humilis zvládne s přehledem i naprostý začátečník. Odměnou za minimum péče mu budou nádherné jarní květy, které z „obyčejné“ rostliny rázem učiní zcela neobyčejnou! Rostlina na snímcích je zasazena do květináče o průměru osm a pů centimetru.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rada169

(Jana Zetochová , 21. 2. 2024 9:29)

Co ze stonkem po odkvětu

Re: Rada169

(Jandová, 22. 2. 2024 18:54)

Nejlépe nechat zaschnout, pak jde krásně vylomit popř. můžete odstřihnout a po zaschnutí zbylého stonku jemně vylomit

aloe humilis

(Jarmila Trachulcová, 16. 3. 2024 19:06)

Je to 2měsíce co jsem ji dostala.Všimla jsem si,že ze spodu začaly prorůstat kořeny.
Je to důvod k přesazení? Nerada bych něco zkazila.Stačila mi vykvést a má ještě nasazené na květ ale teprve malé mezi listy.Budu vděčná za radu.

Re: aloe humilis

(Jandová, 17. 3. 2024 17:40)

Přesazovat nemusíte, pokud již bylo přesazené po nákupu. Obchodníci většinou mají zasazeno jen v rašelině, to by mu určitě nevyhovovalo.

aloe humilis

(Tomáš Pompa, 1. 2. 2021 11:48)

dobrý den je aloe humilis vodní rostlina???

Aloe Humilis

(Franta, 4. 5. 2019 22:09)

Nevím co mám dělat moje aloe pořád schne ačkoliv jí zaleju i 3 do týdne. Zvenku nevypadá že hnije, opravdu mi usychá. Pokud byste někdo měl radu tak za ní budu moc rád.

Aloe

(Libor, 14. 2. 2017 20:34)

Moc krásná rostlina,taky ji mám.Jen chci upozornit,že je léčivá,pouze zevně na popáleniny od slunce a menší poranění.

Aloe Humilis

(Majka, 20. 1. 2017 16:54)

Je táto rastlinka liečivá ? Ak to viete tak odpíšte. Vopred VĎAKA.

Re: Aloe Humilis

(Pepek, 31. 1. 2017 14:20)

Táto nie to by ste museli mať aloe vera

léčivost

(Jiřina, 17. 1. 2013 16:33)

Lze použít listy tohoto druhu aloe k léčivým účelům, stejně jako Aloe vera?

Re: léčivost

(jindra, 15. 1. 2017 20:43)

ne ,nedá není léčivka

Re: léčivost

(jindra, 15. 1. 2017 20:44)

ne ,nedá není léčivka

Re: léčivost

(jindra, 15. 1. 2017 20:45)

ne ,nedá není léčivka

léčivost

(Jiří Janda, 19. 1. 2014 11:32)

Určitě existují léčivější druhy než je tento (např. Aloe vera, A. arborescens), a pro tyto účely se všeobecně vyplatí pěstovat druhy s většími listy. V žádném případě nedoporučuji používat ty chemicky vyhnané A. humilis, jichž jsou každoročně v tomto období plné supermarkety. Tam je efekt většinou naprosto opačný. Jediné co je na nich léčivé jsou jejich květenství, a to jenom pro duši, nikoliv tělo! J.J.

Léčivost

(Lenka, 15. 1. 2014 21:45)

Mě by také zajímala ta léčivost.

květní stvol

(J.Janda, 2. 3. 2013 11:11)

Květní stvol se obvykle odstraňuje bezprostředně po odkvětu, nebo kdykoliv později. Rostlinu zbytečně vysiluje. Pokud nečekáte na dozrávající semena, můžete jej pdříznout kousek nad listy. V žádném případě nevytrhávat násilím. Pahýl po stvolu časem seschne a jde bez násilí kroutivým pohybem odstranit, ale nějaký čas to trvá! J.J.

aloe humiilis

(lida, 21. 2. 2013 17:51)

jak se ma odsranit po odkvetu stonek nebo nechat

aloe humiilis

(lida, 21. 2. 2013 17:47)