Jdi na obsah Jdi na menu
 


AEONIUM HAWORTHII cv. KIWI

10. 7. 2009

ObrazekKultivar, nebo kříženec? Tuto otázku si kladou mnozí pěstitelé v souvislosti s nádherně zbarvenou rostlinou, která mezi nimi koluje hned pod několika názvy. Aeonium 'Tricolor', A. 'Kiwionium', A. 'Kiwi', nebo také Aeonium haworthii 'Variegata', jak je komu libo. Mezi odborníky však zároveň existuje domněnka, že by se mohlo jednat o křížence Aeonium haworthii s jiným zástupcem rodu.
O A. haworthii jsme psali na našich stránkách už dříve (Tenerife 27). Mezi pěstiteli je to rostlina notoricky známá, a díky své odolnosti, snadnému pěstování a přijatelným rozměrům i vcelku oblíbená. Tyto pestrobarevné větrníčky ovšem v popularitě mezi pěstiteli tradiční zelené rostliny s červeným okrajem docela jistě předčí. Zvláštní na těchto rostlinách je, že na jediném stonku vyroste množství listových růžic (5-7cm), aniž by alespoň dvě z nich byly naprosto identické. Obrazek
V případě 'Kiwi' se jedná o klasický příklad částečné ztráty chlorofylu v listech, o němž jsme na našich stránkách psali už několikrát v souvislosti s jinými druhy rostlin, a také v článku nazvaném „Variegace“(v rubrice „Základy pěstování“). Zvláštní u této rostliny jsou výrazné sezónní změny zbarvení listů v závislosti na množství slunečních paprsků. V zimě totiž pestrobarevné listy ztmavnou, a rostliny jsou tak často k nerozeznání od nominální formy A. haworthii! A co víc, letní listy mění své zbarvení i během několika dnů či týdnů. Ve středu listové růžice se objevují většinou jako takřka žluté a chlorofyl zcela postrádající, a sotva trochu odrostou a dostanou se na okraj stejné růžice, převládají už na nich zelené plochy! Protože rozložení chlorofylu v jednotlivých listech je různé, vznikají na jediné rostlině listy nejrůznějšího zbarvení.
ObrazekPo špatných zkušenostech s mnoha dalšími sukulenty čeledi Crassulaceae, trpícími částečnou ztrátou chlorofylu, ani tuto rostlinu se nepokouším letnit na plném slunci. Ještě mám v živé paměni, jak dopadly podobné pokusy s Crassula ovata 'Hummel's Sunset' a dalšími, jejichž listy se spálily během dvou či tří dnů do černa, a postižené větve byly prakticky na odpis. Ve skleníku jim však dopřejeme slunce maximum, a také hojnost vody od jara do podzimu, protože aeonia všeobecně patří mezi sukulenty k rostlinám nejžíznivějším. Zato v zimě přečká  'Kiwi' díky svým tuhým listům spolehlivě dlouhá období sucha bez následků i přílišného prosychání spodních listů. Ty beztak průběžně prosychají a opadávají, jak tomu bývá u aeonií zvykem.
Tuhé listy těchto pestrobarevných (a samozřejmě i zelených) rostlin jsou zároveň dost těžké, což způsobuje problémy s jejich stabilitou. Nesmíme zároveň zapomenout na jejich mělký kořenový systém a poměrně tenké stonky.Obrazek Proto při přesazování je vhodné vymyslet rostlinám alespoň přechodně nějakou oporu u báze kmínku, kterou mohou být třeba kameny. Po nějakém čase se rostlina v substrátu dokonale uchytí, a oporu můžeme odstranit. Z těchto důvodů se snažím při přesazování zachovat co možná největší část starého kořenového balu, který pak výrazně usnadní následné sázení. Samozřejmě to musí být bal ze zdravých kořenů, jinak rostlině podobným počínáním spíše uškodíme.
Ochráncům botanické čistoty se při pohledu na tuto a podobné rostliny protáhnou obličeje, protože oni pěstují jen a pouze vše čistě botanické, ojmenovkované a lokalizované. My amatéři, kteří pěstujeme rostliny podle toho zda se nám líbí či ne, to máme mnohem snazší se svým svědomím, a často ani nepotřebujeme jmenovku, aby nás rostlina těšila svou krásou či barevností, jako třeba zrovna tato.Obrazek Jak už bylo řečeno na samém začátku, stejně bychom ani nevěděli, co na jmenovku k ní vlastně napsat. Zůstává tedy zatím krycí jméno 'Kiwi', které si snadno zapamatujeme i bez cedulky.
Na úvodním snímku je zřetelný postupný přechod z čistě žluté barvy ve středu listové růžice až po takřka zelenou na jejím okraji. Na druhé fotografii je již rozvětvená rostlina A. haworthii 'Kiwi', na třetím pak podobná s normálním zbarvením. U té je ve spodní části patrný podpůrný vzdušný kořen, jakými si Aeonium haworthii často vypomáhá udržovat stabilitu. Na čtvrtém snímku je typicky zbarvená listová růžice 'Kiwi', jejíž listy jsou až výjimečně jednotné, což u tohoto kultivaru rozhodně nebývá příliš běžné. Ještě výrazněji bývají zbarveny čerstvé boční odnože, kterých rostlina vytváří opravdu hojně. Jednu z nich můžete vidět na poslední fotografii.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

rostliny

(Jiří Janda, 2. 1. 2019 15:07)

V tuto dobu u seriozních prodejců asi žádnou rostlinu neseženete, snad jen v supermarketu, kde jim je zdraví rostlin a jejich vzhled ukradený. Jinak ji pravidelně míváme v nabídce našeho e-shopu, který bývá otevřen obvykle od dubna do října. J.J.

Kde lze pořídit?

(Sylvie, 27. 12. 2018 20:41)

Dobrý den, mohli byste mi prosím říct, kde se dá tato rostlina pořídit? Lze ji konkrétně někde koupit již vzrostlou?

Děkuji předem za odpověď.

S.