Jdi na obsah Jdi na menu
 


ADROMISCHUS CRISTATUS v. schonlandii

3. 11. 2009

ObrazekO rostlinách z okruhu Adromischus cristatus jsme už na našich stránkách v minulosti psali (9.8.2008). Jedná se o sukulenty vcelku snadno pěstovatelné, a navíc skromné svými nároky na prostor. Právě v tomto ohledu mezi nimi hraje prim rostlina z dnešního článku, jejíž listy bývají ještě o poznání menší než u jiných poddruhů.
Základem pěstitelského úspěchu v případě A. cristatus v. schonlandii je opatrnost a střídmost s vodou. Opatrnost proto, že podobně jako většina rostlin rodu Adromischus, i tato v trvaleji přemokřeném susbtrátu ráda zahnívá, zvláště když je vlhko provázeno výraznějšími poklesy teplot. Pokud navíc pěstitel dodržuje při zálivce střídmost, výsledkem bývají překrásné přízemní růžice na nízkém kmínku, hustě porostlém rezavými vzdušnými kořeny. Jakmile je rostlina umístěna na dostatečně osluněném stanovišti, svěže zelené listy s lepkavým a chlupatým povrchem získají ještě ozdobu v podobě fialovohnědého zbarvení na svém zvlněném zakončení. Přemíra vody a špatné světelné podmínky mohou způsobit živelný, a přitom neduživý nárůst listů, takže ve výsledku máme rostlinu ideálu na hony vzdálenou. Obrazek
Listy bývají silně dužnaté, v místě spojení se stonkem však velice úzké, podobně jak to známe například u častěji pěstovaného A. festivus. Tím pádem mívají listy sklon k částečné poléhavosti, čemuž můžeme zabránit pouze pomalým nárůstem a udržením přízemního kmínku. Pokud nám přece jenom přeroste, je na místě zmlazení rostliny, které snáší velice dobře. Z pahýlu kmínku nám navíc zůstane základ budoucí mateční rostliny, která poměrně záhy obroste množstvím mladých rostlinek.
Samotné listy dosahují délky 3-3,5cm, přičemž polovinu z toho tvoří zmíněná zúžená část. V nejširším místě dosahují přibližně jednoho centimetru. Dospělé růžice se tak pohodlně vejdou do květináčku o průměru 5-6cm i s bočními odnožemi, které čas od času vytvářejí. Nejvíce odnoží vzniká bezprostředně po odkvětu. Kvítky jsou drobné, nenápadné a podobné květům takřka všech ostatních druhů adromischusů. Květní stvoly většinou odstraňuji už na počátku jejich vývoje. Květy jsem už viděl, takže dávám přednost udržení hezkého a kompaktního tvaru a vzhledu samotné rostliny.
ObrazekNa závěr si neodpustím ještě jednu praktickou radu, týkající se lepkavých listů této drobné rostlinky ze západního Kapska. Při sázení vždy uchopím celou listovou růžici shora mezi prsty tak, že zmáčknu všechny listy k sobě, přičemž se je mezi prsty snažím co nejvíce ukrýt. Praktické je to hned ze dvou důvodů. Při následném zasazení zůstane růžice kompaktní, a zároveň povrch listů uchráním před prachem a zašpiněním substrátem při jeho dosypávání do květináče. Následně se už nečistoty z lepkavých listů odstraňují velice obtížně, a vzhledem k jejich křehkosti často i se značným ztrátami listů. Ty ovšem samozřejmě můžeme použít k velice snadnému množení.
Adromischus cristatus ssp. schonlandii je dobrým tipem pro okenní pěstitele. I několik dospělých rostlin se pohodlně vejde do misky o průměru 9cm, jak se můžete přesvědčit na úvodní fotografií. Pokud této nádherné rostlince poskytnou okno jižní, dočkají se i barevné ozdoby na koncích listů, jakou vidíte na snímku druhém. Na třetím snímku je dospělá, květuschopná rostlina A. cristatus v. schonlandii v květináčku o průměru 5,5cm. Ačkoliv jsem se při jejím přesazování snažil sebevíc, její lepkavé listy beztak na své spodní části pochytaly spoustu nečistot ze substrátu!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář