Jdi na obsah Jdi na menu
 


SUKULENTY jako BONSAJE

23. 2. 2018

dk_spec_01-18_ob-1.jpg

Redakční rada časopisu KAKTUSY nás loni na podzim oslovila, zda bychom byli ochotni připravit jeden ze Speciálů, které bývají vždy tématicky zaměřené a jednou či dvakrát za rok vycházejí jako bonus pro předplatitele časopisu z řad členů kaktusářských spolků. Petr Pavelka jménem redakční rady projevil zájem o téma tvarování sukulentů, kterým se my dva už dlouhá léta zabýváme. Tou dobou jsem shodou okolností nosil už nějaký čas v hlavě sérii článků s touto tématikou, takže jsme se dohodli velice rychle a Petrovi jsem přípravu Speciálu bez delšího váhání slíbil.
Už jsme pro časopis „Kaktusy“ napsali několik jednotlivých článků o konkrétních rostlinách a jejich pěstování a v tomto případě již dovedeme docela dobře odhadnout rozsah textu i potřebný počet fotografií. Tentokrát to ale bylo jiné, nové a v mnohém připomínající přípravu naší knihy, jen odehrávající se v menším rozsahu. Fotografie byly jasné. Bylo dáno jejich přibližné množství a stačilo jen vybrat ty správné, korespondující s obsahem Speciálu a s těžkým srdcem postupně vyřazovat jednu za druhou všechny ty, pro něž už nezbylo místo. Ale jinak to bylo podobné jako s tou knihou. Ivana dodala fotky, na mně zůstal jejich výběr a samozřejmě i psaní textu. Vše jsme poté odeslali do grafického studia, kde z polotovaru postupně vznikala konečná podoba.
Pan Jiří Štembera je grafik, šéfredaktor časopisu „Kaktusy“ i člen jeho redakční rady, a zároveň také kaktusář, nebránící se do své péče přibrat i jiné sukulenty. Pro vznik našeho speciálu o tvarování sukulentů tedy opravdu ideální kombinace. My dva spolu v posledních letech hodně korespondujeme, občas se i slyšíme v telefonu, ale naživo jsme se s panem Štemberou dosud neviděli. Nebo možná i viděli na nějakých větších kaktusářských akcích, aniž bychom ale znali jeden druhého. Pro mne coby technického a počítačového analfabeta je tato spolupráce pokaždé naprosto facsinující, protože krok za krokem sleduji vznik něčeho pro mne pořád ještě tak trochu nadpřirozeného. Nejúžasnější na tom je, že když se věc podaří, zhmotní se vlastně moje někdejší, často i dost naivní představy.
Časopis o tvarování sukulentů jsme nazvali „SUKULENTY JAKO BONSAJE“, inspirováni titulem takřka dvacet let staré knihy Jana Gratiase. Hned v úvodu vše vysvětlujeme a uvádíme na pravou míru, i když dobře víme, že Honza by nás z plagiátorství určitě nepodezíral. Prostě tehdy vymyslel tři slova, v nichž je vlastně obsaženo všechno. Nic výstižnějšího už v tak úsporné podobě nelze vymyslet. Zmíněná kniha zatím pořád zůstává jedinou v českém jazyce, která se plně věnuje tvarování sukulentních rostlin. Sahám po ní i po těch letech dost často, protože kromě zajímavých nápadů z praxe obsahuje i spoustu informací o jednotlivých rostlinách, kterým se navíc dá věřit, protože Honza Gratias je známý pedant a vše raději třikrát ověří z různých zdrojů. dk_spec_01-18-20.jpgNa 36 stranách speciálu (formát 160x230mm) text doprovází 74 fotografií tvarovaných rostlin, nebo snímků ilustračních, týkajících se samotného tvarování v praxi. Všechny rostliny na obrázcích vyrostly u nás a pod naším dohledem získaly i své dnešní tvary. Některé z nich jsou s námi již třicet let. Text je rozdělen do několika kapitolek, z nichž každá je věnována určité skupině rostlin s podobnými znaky, životními projevy nebo stejným způsobem tvarování. Poslední kapitolka je samozřejmě věnována našim oblíbencům z rodu Trichodiadema a čtenář zde nalezne všechny naše nejstarší rostliny v plné parádě. Většina rostlin na fotografiích je zasazena do keramických misek, které vznikly v dílnách českých a moravských kaktusářů či sukulentářů, jejichž jména jsou v závěru textu také uvedena.
Časopis „Kaktusy“ je vydáván Společností českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů, a prozatím je přístupný pouze pro členy kaktusářských spolků v obou zemích. Podobně je tomu se Speciály, které jsou jakýmsi bonusem pro jeho předplatitele. Podařilo se nám domluvit s vedením společnosti, aby vytiskla navíc 100 kusů tohoto Speciálu, protože bychom jej zjara rádi nabídli i našim zákazníkům prostřednictvím e-shopu. Na rozdíl od naší knihy se jedná u tiskovinu nepatrné hmotnosti, a tudíž ji lze posílat společně s rostlinami, aniž by cestou docházelo k jejich poškození. Věříme že mnoho milovníků sukulentů tuto možnost uvítá, protože to bude jedna z mála možností jak Speciál získat, aniž by se zájemci o něj museli stát členy kaktusářského spolku.
dk_spec_01-18-21.jpgPoděkování za tuto možnost patří především jednateli společnosti panu Ing. Ivanu Běťákovi, který se dlouhá léta stará o distribuci časopisu a ze své vlastní garáže udělal skladiště veškerých jeho zásob. Je to právě on, kdo také poctivě chodívá do tiskárny na náhledy barev. To je v případě publikací o rostlinách velmi důležitý moment, což dobře znám ještě z dob vlastní nakladatelské činnosti. I díky tomu má časopis „Kaktusy“ dlouhodobě vysokou úroveň nejen obsahovou a grafickou. V tomto ohledu za západní Evropou rozhodně nepokulháváme jako ve většině ostatních oborů lidské činnosti. Vzhled našeho kaktusářského a sukulentářského periodika jenom potvrzuje, že v pěstování kaktusů a jiných sukulentů stále patříme ke světovým velmocem.
Snažili jsme se ten tvarovací Speciál připravovat se stejnou pečlivostí, jakou věnujeme samotným rostlinám a následně i jejich zasílání našim zákazníkům. Pan Štembera potom vše ulahodil čtenářovu oku, barevně doladil a učesal do posledního detailu. Každé stránce vtisknul punc originality a neopakovatelnosti. Díky němu tak může čtenář objevovat zajímavá zákoutí, podobně jako tomu je při procházení skleníkem, jakmile nastane jaro a kytky se dají znovu do pohybu. Na své si přijdou i okenní pěstitelé, protože mnoho z tvarovaných rostlin patří k opravdovým sukulentním miniaturkám, a další druhy se zase spokojí s menším množstvím slunečních paprsků než většina jejich příbuzenstva. Věříme, že pro stovku milovníků sukulentů s tvarovacími sklony přinese Speciál č.1/2018 „Sukulenty jako bonsaje“ zajímavé i poučné čtení a hezké pokoukání na rostliny, díky nimž se na tomto webu virtuálně scházíme už přes deset let.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kniha Sukulenty jako Bonsaje

(Marcela Pokorná , 16. 10. 2022 11:16)

Hezký den, je možné tuto knihu si koupit. Děkuji.

Re: Kniha Sukulenty jako Bonsaje

(Jandová, 26. 10. 2022 13:41)

Časopis je již vyprodaný.

časopis

(J. Janda, 29. 10. 2019 10:44)

Časopis nabízíme v našem e-shopu, ale zasíláme ho pouze společně s knihou, nebo od jara s rostlinami, což je v e-shopu i uvedeno. Samostatně se časopis zasílat nevyplatí, protože poštovné přesahuje jeho cenu. J.J.

Je možno ještě u Vás zakoupit?

(Jarmila Teplíková, ing. Břeclav, 24. 10. 2019 15:04)

Leží po operaci kyčle s hřeby v kostech a našla jsem Vaše dílko. Jen se modlím, aby byl 1 výtisk ještě k dispozici. Ráda zaplatím předem na Váš účet. Zatím při hospitalizaci si nemohu žádnou krásku objednat, ale po propuštění ze špitálu to napravím.
Přeji Vám vše dobré, krásný slunný podzim a všem hodně zdraví
S pozdravem a velkým díkem
J. Teplíková, Kpt. jaroše 1424/16, 69002 Břeclav 2, email: j.teplikova@gmail.com

e-shop

(Jiří Janda, 4. 4. 2018 11:12)

Nabídka rostlin se v e-shopu objeví někdy v druhé polovině dubna a bude tam i tento časopis, který vzhledem k nepatrné hmotnosti lze zasílat společně s rostlinami (na rozdíl od naší knihy). Pokud jste u nás zaregistrována, dostanete v den zveřejnění nabídky a všech jejích doplňků během sezóny vždy e-mail. Pro ostatní bude zpráva s informacemi zveřejněna v úvodu našeho webu. Hezké jaro přeji! J.J.

Re: e-shop

(Veronika V., 25. 4. 2018 8:17)

Dobrý den,
nabídka rostlin už v eshopu je, ale tento časopis jsem v nabídce nenašla. Objeví se tam v průběhu tohoto týdne? Jen jestli mám s objednávkou pár dní počkat. Děkuji

Re: Re: e-shop

(Jandová, 25. 4. 2018 12:59)

Omlouváme se, zapomněli jsme ho do nabídky přidat,nyní je jak v nabídce rostlin tak v nabídce literatury.

Nabídka rostlin

(Veronika V., 4. 4. 2018 10:32)

Těším se na nabídku rostlin, mám už "pár" druhů vyhlédnutých. Pokud bude k dispozici i tento časopis tak super. :)
P.S. Víte už, kdy bude nabídka k dispozici?

kniha

(Jiří Janda, 12. 3. 2018 8:06)

Knihu si samozřejmě můžete vyzvednout také přímo u nás v Pávově, ale pouze po předchozí domluvě termínu. Telefon a e-mail naleznete v rubrice "Kontakty". J.J.

kniha

(Stumar Třešt, 12. 3. 2018 20:36)

Děkuji ozvu se

sukulenty jako bonsaje

(Stumar Třešt, 11. 3. 2018 19:54)

Je možno si vaši knihu koupit jinak než přes eshop