Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kristátní forma SEDUM RUPESTRE

9. 5. 2009

ObrazekPěstitelé sukulentů tuto rostlinu dobře znají, stejně jako skalničkáři. Pro laiky však stále zůstává spolehlivým zdrojem úžasu. Hřebenová (kristátní) růstová forma známého evropského rozchodníku totiž vytváří mimořádně bizarní tvary, a to i v rámci ostatních kristát. Navíc je tu její sytá, čerstvá zeleň, která rostlinu příliš neopouští ani na plném slunci, kde jiné rostliny mění barvy jako chameleoni. Teprve po dlouhém pobytu na přímém slunci a v suchu se uprostřed léta hřebeny Sedum rupestre f. cristatum zbarvují jemně do červena.
Sedum rupestre roste v přírodě většiny států Evropské unie, a vzhledem k rozsáhlému areálu výskytu se jedná samozřejmě o rostlinu značně variabilní. Rostliny s normálním růstem jsou si náramně podobnén s některými dalšími druhy rozchodníků (Sedum), zatímco kristáty stejného druhu jsou naprosto nezaměnitelné. Obrazek
Kdysi jsme tuto rostlinu pěstovali pod názvem Sedum reflexum, a dokonce jsme se pokoušeli ji přezimovat v paneláku. Kupodivu to vcelku obstojně přežila, a uhynula až mnohem později. Prodávala se totiž pod výše uvedeným názvem hojně i mezi sukulentáři, v jejichž sklenících bývala svého času běžně k vidění. Teprve při návštěvě jednoho zkušeného skalničkáře jsem spatřil vlnící se hřeben ve škvíře mezi dvěma kameny jeho nádherného alpinia. Od té doby jsem se kristátní Sedum rupestre už nepokoušel pěstovat ani ve skleníku.
Mnohem později jsem sytě zelené rostliny bizarních tvarů získal znovu při jedné návštěvě u Lothara Bönische v Žacléři, a byl jsem zároveň náležitě poučen o jejich zimování. 
ObrazekVe skalce rostlina často neustojí naši zimu plnou plískanic a náhlých výkyvů počasí. Proto ji už nějaký čas raději zimujeme v nevytápěném skleníku, což nám připadá mnohem schůdnější než nad kamenným korytem stavět různé přístřešky. Protože je přeborníkem v přežívání dlouhých období sucha, vydrží bez jediné zálivky nasucho bez problémů až do jara, i když za cenu výrazného zmenšení svého objemu. Právě v tomto suchém období bývá červené zbarvení hřebínků často výraznější než uprostřed léta. Když předpověď hlásí několik po sobě jdoucích slunečných dnů, vezmu konvičku a doplním alespoň část vody, ztracené v předchozím období. Rostlina reaguje vždy bleskurychle, takže do opětovného návratu opravdové zimy je zase substrát suchý a voda dávno tam, kde má být a je potřebná.
Od jara do podzimu je kristátní Sedum rupestre výrazným doplňkem pestrobarevných kompozic, složených z nejrůznějších mrazuvzdorných sukulentů. Zatímco ostatní rostliny mění barvy podle množství světla, svěže zelené hřebínky v té pestré paletě vždy nádherně září. Část rostlin pěstujeme pro vlastní potěšení normálně v květináčích, kde přirůstají pomaleji, ale zato z hřebenů méně často vyrůstají normální výhony. Pokud se tak přece jenom stane, většinou je odlamujeme.Obrazek
Kristátní forma se nejenom snadno pěstuje, ale také množí zakořeňováním částí hřebenů. Řezné rány ponecháme vždy několik dnů zaschnout, a teprve poté klademe na množárensský substrát, kterým může být třeba agroperlit. Kořeny se za teplého počasí objevují často už za 4-5 dnů!
Sedum rupestre f. cristatum (tak jest psáno v monografii rodu Sedum od Raye Stephensona) sice láká k pěstování v bytě, ale jak pěstitelé říkávají, tahle kytky potřebuje „celé nebe“. Za maximum světla a  celoroční umírněnost se zálivkou nás odměňuje svojí nevšední krásou a pestrostí tvarů. Jako malé jsou si rostliny ještě kristáty navzájem docela podobné, ale později už se stává každý jedinec ryzím originálem. Právě v tom tkví krása a nevšednost kristát, což u této platí dvojnásob.
Na úvodním snímku je mladý hřebínek, ještě vcelku uniformního vzhledu. Na dalších fotografiích jsou již rostliny starší, a tudíž rozvětvenější a mnohem pestřejších tvarů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Parada

(Robert, 10. 4. 2010 23:52)

Dnes som kupil tuto rastlinku..a predavajuci mi nevedel poradit co je za rastlinku .ani to ako pestovat ..dakujem ye som tu dozvedel viac..