Jdi na obsah Jdi na menu
 


DELOSPERMA NUBIGENUM

18. 5. 2009

Obrazek„Žlutá je barva naše“, říkávali Vontové ve Stínadlech. U nás by se cítili minulý víkend jako doma, bez rozdílu zda by volili Losnu nebo Mažňáka. Začaly totiž hromadně rozkvétat přízemní koberce Delosperma nubigenum. Co bylo ještě před dvěma týdny zelené, před týdnem už tvořilo se žlutými špičkami poupat velice působivý celek. Uplynul další týden, a veškerá zeleň začala rychle mizet pod zářivě žlutým příkrovem květů.
Delosperma nubigenum roste v horských oblastech království Lesotho, což je malá monarchie ležící v jihoafrickém vnitrozemí. Lesotho je v podstatě jedna velká náhorní plošina z čediče, místy vystupující až do výšky nad 3000 m.n. mořem. Součástí malé monarchie jsou také známé Dračí hory, takže klima na území Lesotha je diametrálně odlišné od většiny okolí. Sukulenty pocházející z území tohoto království bývají většinou zárukou částečné či úplné mrazuvzdornosti v podmínkách naší středoevropské zimy. Delosperma nubigenum je toho příkladem, a skalničkáři už mají její odolnost vůči klimatickým úskalím naší zimy dávno vyzkoušenu.Obrazek
Podobně jako desítky jiných zástupců rodu Delosperma, i tato miluje slunce v jakémkoliv množství. Zároveň je z přírody zvyklá na propustný, na živiny chudý (nebo téměř žádný) substrát, kterého nemusí nutně být velké množství. Proto je Delosperma nubigenum rostlinou jako stvořenou pro výsadbu do okrajových partií kamenných koryt, nebo do úzkých štěrbin mezi kameny ve skalce či zídkách. Jak již bylo řečeno, stanoviště pro Delosperma nubigenum a její příbuzenstvo by mělo být vždy na plném slunci.
Naši zimu přečká spolehlivě bez jakéhokoliv krytu, ale pouze za dodržení určitých pravidel. Každopádně musí být zasazena v maximálně propustném substrátu, nebo ještě lépe v nějaké drti, aby voda z deště i sněhu co možná nejrychleji odtékala od kořenů. Na slunečném stanovišti a za pomoci větru stačí substrát v bezprostředním okolí rostliny vcelku rychle vysychat. Tuto rostlinu přezimujeme v kamenném korytě už mnoho let, aniž by s ní byly podobné problémy, jaké provázejí některé další druhy delosperm.
ObrazekZalévat ji od jara do podzimu není třeba. Výjimky potvrzující pravidlo je možné učinit pouze v době déle trvajících veder. Více musíme rostliny samozřejmě zalévat pokud jsou zasazeny v nejrůznějších nádobách, v nichž menší množství substrátu rychleji vysychá. Pokud jsou mísy navíc keramické, je třeba s vodou ještě více přilepšovat.
Období kvetení přichází na konci jara, ale může se díky táhnoucí se zimě opozdit až do léta. Někdy se stává, že rostliny zakvetou i opakovaně. Zářivě žluté, někdy až žlutooranžové květy mívají průměr 2,5-3 centimetry. Jakmile je kvetení dokončeno, vysílené rostliny se sotva vzpamatují, a již začínají vytvářet množství bočních odnoží. Rostliny pěstované na plném slunci a s omezeným přísunem vody bývají kompaktní, nízké a vytvářejí vcelku rychle zelený koberec, nebo hustý převis  přes okraj nádoby. Na dlouhá období sucha jsou rostliny dokonale vybaveny spletí ztloustlých kořenů, trochu podobných těm u jejich příbuzenstva z rodu Trichodiadema.Obrazek
Pokud Delosperma nubigenum láká pokojové pěstitele, měli by si nechat zajít chuť a zaměřit se na jiné zástupce tohoto rozsáhlého rodu z čeledi Aizoaceae. Delosperma nubigenum potřebuje nebe celé, a pokud nezažije alespoň krátkou mrazivou periodu, může se pěstitel se zářivě žlutými kvítky rozloučit, v lepším případě se jich dočká pouze v mizivém množství.
Hornatá příroda království Lesotho může ještě milovníkům mrazuvdorných sukulentů přinést nejedno překvapení. Z těch mrazuvzdorných pouze částečně je už dlouhou dobu v našich sukulentářských sbírkách zastoupena Crassula sarcocaulis, která spolehlivě snáší poklesy teplot k  mínus 8° Celsia. Také o ní a jejím tvarování se v budoucnu dočtete na našich stránkách. Psal jsem o této drobnolisté a mimořádně hojně kvetoucí tlustici ve svém úplně prvním článku pro časopis „Svět exotických rostlin“ (č.1/2003), kde můžete nalézt i několik fotografií z našeho tehdejšího tvarovacího období a jednu velkou přímo na titulní straně zmíněného časopisu.
Příroda Lesotha na mnohých fotografiích z internetu vypadá jako pohádková krajina, a krása rostlin ze zdejších hor tomu odpovídá. I obyčejná a notoricky známá Delosperma nubigenum je toho důkazem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Delosperma nubigenum

(Marek Chaloupka, 6. 3. 2010 13:46)

Dobrý den.

Rád jsem si přečetl vaše povídání o delospermách. Hlavně u D. aberdensee. Musím vás však upozornit, že Delosperma nubigenum vypadá poněkud jinak. Její růst je nikoliv trsovitý,ale spíše plazivý s dlouhými šlahouny. Na fotografii je nejspíše D. congestum. V taxonomii tohoto bohatého rodu však nikdo ještě neudělal pořádek a tak D. nubigenum lze zakoupit i pod názvem D. linearis a mnoho jich jméno ještě ani nemá.
Přeji mnoho úspěchů s pěstováním těchto krásných AFRIČANEK.
Chaloupka

Re: Delosperma nubigenum

(Valentin, 28. 8. 2014 10:34)

Dobrý den, plně souhlasím s panem Chaloupkou. V taxonomii druhů je nepořádek, nemluvě o kultivarech. A právě proto jsem se nikde spolehlivě nedočetl o mrazuvzdornosti jednotlivých druhů. Prosím proto, jestli by mi někdo mohl poslat odkaz, případně vlastní zkušenost. Děkuji