Jdi na obsah Jdi na menu
 


TRICHODIADEMA MIRABILE podruhé

25. 5. 2013

p1110254.jpgO této rostlině z jihu Afriky jsme psali docela nedávno (24.3. 2013) v pěstitelské rubrice. V samém závěru onoho článku byla fotografie větší z dvojice našich rostlin, zasazené již v keramické misce. Zároveň bylo v závěru textu uvedeno, že rostlina se v současné době již té na fotografii příliš nepodobá, protože mezitím prošla dalším radikálním řezem.
Byl to vlastně spíše nový sestřih „na ježka“, řečeno lazebnickou terminologií. Vedly mne k němu během uplynulé zimy hned dva důvody. Především jsem ještě nebyl zcela spokojen se vzhledem a hustotou koruny té rostliny, a druhým důvodem byly konečně silné a životaschopné řízky, potřebné k úspěšnému vegetativnímu množení.p1110282.jpg Zbytek zimy byl zároveň ještě dostatečným časovým prostorem pro postupné zarůstání koruny. Jen jsem si nebyl jist, zda rostlina stihne vykvést, nebo zda případně alespoň vykvete později než loni (červen). Všechno bylo nakonec jinak! Zatímco většina rostlin měla letos v kvetení zpoždění měsíc i více kvůli nekonečně dlouhé zimě, tato se stala světlou výjimkou, potvrzující ono pravidlo. Zárodky budoucích květů jsem v houstnoucí koruně spatřil už v dubnu, hned po našem návratu z Tenerife.
Na počátku května už poupata připomínala malé kuktusové semenáčky, a v jeho druhé polovině se proměnila v sněhobílé květy. p1110278.jpgRostlina se naráz stala velmi fotogenickou, a tak jsme jen vyčkali na ten správný okamžik. Jakmile nastal slunečný a teplý den, jakých letošní jaro nabízelo opravdu nezvyklé množství, v letním makroloňáku se nám naše Trichodiadema mirabile ukázala v plné své kráse.
Venku na zahradě zrovna tu dobu zářily drobné kvítky sedmikrásek, které byly těm africkým květům nápadně podobné nejenom barvou a tvarem, ale také velikostí. Nevím už přesně odkdy zaplavily tyto rostliny veškeré travnaté plochy na naší zahradě, ale nyní jsou jich tu tisíce a tisíce. Podobně jako africké květy, i ty sedmikráskové se na noc zavírají.
Já vím, je to úporný plevel, ale plevel svým způsobem krásný. Bílé kvítky sedmikrásek se na krátký čas ztrácejí pouze když Iva poseká zahradu, ale druhý den je jich zase všude plno, a za dva či tři další dny už znovu  hotová záplava!
Možná že tam dole na jihu Afriky je podobným plevelem Trichodiadema mirabile, a domorodci nad její krásou určitě ohrnují nos. Možná dokonce ani nemajíp1110283.jpg potuchy, že vůbec ta rostlina existuje, protože dokud nekvete, příliš nápadná nebývá. Polovinu své krásy navíc po celý svůj život skrývá pod zemí.
Zcela nepochybně ale nemají Jihoafričané ponětí, že tisíce kilometrů na sever od jejich domova existují blázni, kteří se z jejích květů radují jako malí, její kořeny vystavují na odiv a rostlinu neustále vylepšují k obrazu svému. Afro-české dny v bílém provedení můžete vidět na posledním snímku. Předcházejí mu tři pohledy na rostlinu, která mi za tu krátkou dobu, co je u nás v Pávově, velmi přirostla k srdci!
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

tvar

(Jiří Janda, 28. 11. 2018 11:07)

Myslím že o tvarování trichodiadem toho je na našem webu docela dost. Protože netuším jakou rostlinu vlastně máte, těžko se radí s nějakým konkrétním postupem. Zkuste poslat foto v příloze e-mailu a třeba budu schopen nějakou radu poskytnout. J.J.

Dotaz

(Romana , 27. 11. 2018 19:12)

Dobrý večer
Obdivuji vaše krásné sukulenty. Dostala jsem také jednu "kytičku" a nechala jsem ji jen růst. Mnoho tomu nerozumím. Snad se jedná o Trichodiademu. A teď přichází na řadu dotaz i prosba zároveň. Hodně se rozrostla a je to takový divný keř. Jde s tím něco udělat a poradit jak se dá zastrihnout?

tricho

(Jiří Janda, 19. 1. 2014 10:02)

Koruny trichodiadem všeobecně jsou především výsledkem občasného krácení větví a pozvolného pěstování, mj. bez přihnojování. Složení substrátu nemá téměř žádný vliv. My používáme u všech našich sukulentů univerzální směs kupovaného zahradnického substrátu a říčního písku, v případě trichodiadem klidně půl na půl. J.J.

Re: tricho

(Věra Ch., 19. 1. 2014 11:02)

Pane Jiří,moc děkuji za odpoveď.

Dotaz-pochvala

(Věra Ch., 18. 1. 2014 16:34)

Dobrý den,žasnu nad Vašimi krásnými sukulenty,není mě jasné na čem jsou ty Trichodiademy zasazeny,že tvoří tak krásnou korunu?Můžete poradit?Moc děkuji Věra