Jdi na obsah Jdi na menu
 


ECHEVERIA PULVINATA 'Frosty' v kristátní podobě

15. 3. 2017

dscn6732.jpgO rostlině z dnešního článku jsme již v minulosti psali, tenkrát to ale bylo o její normální podobě s jediným růstovým středem, pravidelnou listovou růžicí a zářivým květy (Pěstitelská praxe/28.2. 2009). Echeveria pulvinata 'Frosty' (nebo cv. Frosty) je opravdovou sukulentní krasavicí s chlupatými listy bílými jako sníh a záplavou oranžovo červených květů v předjaří. Pěstitelsky vcelku jednoduchá kytka, kterou ale v žádném případě nesmíme ošidit o maximum slunečních paprsků a na světlé stanoviště pro ni bychom měli pamatovat i během české zimy. Stejně tomu je i s její kristátní podobou.
Kristátní (hřebenový) růst je v případě této rostliny nezvykle častý, zatímco u klasické Echeveria pulvinata nebo jiného jejího kultivaru „Ruby“ je vcedscn8184.jpglku vzácným jevem. Kristátní jedinci 'Frosty' vypadají jako bizarní plyšové hračky z umělé hmoty. Na slunci pěstované rostliny mají hřebeny husté, stejně jako porost jemných chloupků na povrchu nahloučených listů. Čerstvé lístky bývají čistě bílé, zatímco starší postupně ztrácejí charakteristické zbarvení, jak předávají šťávu ze svého nitra těm mladším. Na jejich povrch pak vystupuje žlutozelená. Podle toho pěstitel pozná, že jejich životnost se nezadržitelně chýlí k svému konci a zanedlouho je seschlé bude z hřebenů odstraňovat. 
Největším úskalím, s nímž se při pěstování Echeveria pulvinata 'Frosty' setkáváme, je škůdce zvaný vlnatka. Chlupaté listy červcům evidentně chutnají a navíc jsou jejich vatovité výpotky zrovna na této rostlině dokonale maskovány. U kristát to platí dvojnásob, protože kromě dokonalého splynutí s bílými listy jim husté hřebeny nabízejí i množství pro pěstitele špatně přístupných úkrytů. Právě proto je zmíněné odstraňování uschlých listů důležitou prevencí, protože právě na nich se většinou vlnatka usazuje.
Další problém může nastat při polévání vodou na listy. Pokud se jedná o děšťovku, většinou bývá vše v pořádku. Voda z kohoutku nebo studny ale dovede na chlupatých listech nadělatdscn8185.jpg barevné skvrny, na které se pak pěstitel musí dívat den co den, dokud nechtěně obarvené listy neodrostou.
Kristáty u této rostliny bývají překvapivě stálé. Narůstají přitom mnohdy přímo před pěstitelovýma očima na rostlinách s normálním růstem. Stačí je ponechat na rostlině co nejdéle a poté je opatrně oddělit buď ostrým nožíkem, nebo jen odlomit. Zatím se nám nestalo, že bychom na kristátách pozorovali recidivu, tj. nárůst původních pravidelných růžic v hřebenech, jak jsme toho svědky u jiných druhů echeverií. Množení je snadné zakořeňováním bočních hřebenů nebo částí těch hlavních. Řízky koření dokonce lépe a rychleji než u normálních růžic. Množení z jednotlivých listů jsme zatím nezkoušeli, takže nemůžeme posoudit dědičnost.
Kristátní forma známé echeverie je v každém případě vítaným zpestřením sukulentářských sbírek, a za dodržení určitých podmínek rostlinou naprosto nepřehlédnutelnou i v hodně pestré společnosti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Růst normální růžičky na cristatě

(Paulina, 6. 11. 2021 9:03)

Ahoj. Na mojí Echeverii srovná ke konci teto letní sezóny narostla normální růžička u spodu hřebenu. Byla jsem pozitivně překvapená. Vypadá to hezký. Děkuji za článek.