Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelené, červené a jiné SEDUM ALBUM

27. 6. 2010

ObrazekRozchodník bílý se česky nazývá rostlina, jejíž nejrůznější typy, podruhy či kultivary hrají všemi barvami, kterých umějí velice dobře ve svých výsadbách využít skalničkáři. Sedum album roste takřka po celé Evropě, ale také na severu Afriky nebo třeba na  Kavkaze, a můžeme se s ním setkat i na některých teplejších místech u nás! Bílá v latinském i českém druhovém názvu se týká barvy květů Sedum album!
Druhová variabilita nespočívá jenom v pestré škále zbarvení droboučkých lístků, ale také v jejich velikosti a způsobu růstu samotných rostlin. Na suchých, plně osluněných stanovištích se objevují rostliny přízemní, drobnější a mnohem kompaktnější (někdy také nazývané S. microphyllum) než v úrodnějších a před sluncem alespoň částečně chráněných lokalitách.Obrazek
Pěstování Sedum album je vcelku jednoduché, a u nás v Pávově tomu ještě přispívají pro rostliny velice příjemné klimatické podmínky. Slunečních paprsků dostávají rostliny maximum, stejně jako dešťových srážek, ale zároveň s nimi také dostatek  dalších forem  vlhkosti v podobě častých mlhy a ranní rosy, k čemuž přispívá blízkost zdejšího rybníka. Vlhkost vzduchu je pro tento typ rostlin velice důležitá nejenom z hlediska zdravého vývoje, ale také výrazného vybarvení povrchu listů.
Pěstujeme několik typů Sedum album, z nichž snad nejvýraznější barevný kontrast vytvářejí právě ty dvě, zobrazené na úvodní fotografii. ObrazekSvětle zelená forma nečervená ani na exponovaných stnovištích s plným osluněním, zatímco červené forma mění intenzitu svého zbarvení v závislosti na množství světla, ale především vody, vzdušné vlhkosti i poklesech ranních teplot! Pokud není rosa, klidně rostliny Sedum album a jejich rodové příbuzenstvo po ránu (nebo večer) pokropíme vodou třeba každý den. Rostliny sice vcelku dobře snášejí delší období sucha (vždyť jsou to nakonec sukulenty!), ale vodou na slunečném stanovišti nikdy nepohrdnou. Dlouhodobě přeschlé rostliny prosychají a v jejich až dosud kompaktních kobercích vznikají nehezké tmavé „mýtiny“vypálené sluncem, které jenom obtížně zarůstají!
ObrazekJe léto, a veselé barvy Sedum album svádějí ke společnému vysazování. Stačí dvě barvy a vzniká pestrý a nápadný celek, který je na zahradě k nepřehlédnutí. Barevná škála Sedum album je přitom mnohem rozmanitější, takže lze přidat nejrůznější odstíny zelené, růžovou nebo hnědofialovou. Rozličné typy rostlin bývají nabízeny pod množstvím nejrůznějších názvů, kterých je tolik, že je snad lepší si vybrat v zahradnictví nebo u skalničkářů spíše podle samotného zbarvení. Samozřejmě za předpokladu, že rostlinám dávají co potřebují, protože při nedostatku světla nebo při příliš bujném růstu rostliny mění podobu i zbarvení velice výrazně.
K jejich pěstování v podobě, kterou vidíte na fotografiích, používáme propustný a málo výživný substrát s více než polovičním podílem křemičitého písku. Pokud sázíme rostliny do menších nádob, snadno je udržíme v přízemním růstu do výšky dvou centimetrů, která je narušena pouze ve chvíli, kdy se rostliny rozhodnou kvést množstvím bílých kvítků. ObrazekJakmile ale jejich trsy vysadíme do volné půdy, i když v jejich bezprostředním okolí je stejný substrát jako při pěstování v miskách, rostlliny přirůstají bujnějji, jsou vyšší a jejich listy narůstají dále od sebe, a to i na nejslunnějším možném místě! Protože ale většinu našich mrazuvzdorných sukulentů pěstujeme v nádobách, tento problém odpadá.
Možností využití nejrůznějších barev a odstínů Sedum album je neuvěřitelné množství. Kamenná koryta s dokonalou drenáží a chudou půdou, keramické či jiné misky a společná výsadba s jinými sukulenty podobného vzrůstu a životních nároků, nebo jen kombinace samotných bochánků Sedum album v nejrůznějších barvách a jejich odstínech. Fantazii se meze nekladou a výsledek může být někdy vcelku ohromující, zvláště když rostliny narůstají pomalu a mají dostatek slunečních paprsků! Zimu u nás přečkají bez problémů, i když je tak dlouhá jako byla ta poslední!Obrazek
Kouzlo barevné kombinace z úvodního snímku je v jednoduchosti. Rostlina Sedum album na druhé fotografii teprve chytá barvičky na prvním jarním slunci. Kvetoucí rostlina na snímku třetím měla při nákupu cedulku s označením S. album 'Athoum', ale jestli je to název správný nevím! Dnes už je spíše 'Deep Purple'! Vlevo v popředí na snímku č.4 je S. album 'Coral Carpet'  společně s mnoha dalšími mrazuvzdornými zástupci rodu Sedum. Stejná rostlina je vpravo dole na fotografii páté. Zde je patrné, jak mocný vliv má sluníčko na zbarvení S. album. Zatímco na plném slunci jsou lístky červenohnědé až fialové, ty skryté ve stínu nádherných květů sibiřského Sedum pluricaule zůstávají skoro zelené! A na závěr se vrátíme ještě jednou k veselé letní kombinaci, kterou jsme článek začínali!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář