Jdi na obsah Jdi na menu
 


SEDUM SPURIUM cv. Tricolor

6. 9. 2009

ObrazekSedum spurium pěstují skalničkáři v mnoha různých podobách. Jednotlivé poddruhy nebo kultivary tohoto druhu se liší velikostí, ale především barvou listů. Kultivar z dnešního článku je z nich nejpestřejší, a jeho tříbarevné lístky mezi ostatními mrazuvzdornými sukulenty na naší zahradě doslova září. Označení kultivaru 'Tricolor' je tedy vcelku na místě. Částečná ztráta chlorofylu v listech způsobuje jejich pestrost, ale jinak se jedná o stejně odolnou a slunce milující rostlinu, jakými jsou i všechny ostatní z komplexu Sedum spurium.
Sedum spurium roste na Kavkaze, a jeho areál přírodního rozšíření v subalpinském stupni zasahuje také na území Turecka a severního Íránu. Rostlina  postupem času zplaněna v některých částech Evropy a v USA. Podle kultivaru či poddruhu, ale především dle podmínek pěstování může S. spurium dorůstat výšky 5-30 centimetrů.Obrazek Obecně lze říci, že na slunečně exponovaných stanovištích a při omezeném přísunu vody jsou porosty Sedum spurium vždy podstatně nižší. Svůj vliv na výšku rostlin a velikost listů má samozřejmě také složení substrátu, který by měl být chudší na živiny, a především maximálně propustný. Pokud bychom Sedum spurium pěstovali na záhonu s prohnojenou zeminou, je k nerozeznání od okolní zeleniny.
Kultivar 'Tricolor' je barevně výrazný, a v suchém období našeho léta si ponechává nepříliš sukulentní listy pouze na vrcholcích tenkých stonků. V jejich úpatí však neustále čekají nové výhony, které začnou růst jakmile je více vláhy, nebo rostlině odstříhneme vrcholy stonků.
Naši zimu přečká v pohodě, ale většinou zcela bez listů. Pouze ve spodních částech stonků můžeme pozorovat již zmíněné zárodky nových výhonů, které začínají růst v předjaří. Množení je snadné zakořeňováním vrcholků, nebo dělením trsů. Pěstování ze semen se v případě Sedum spurium nevyplácí, pokud ovšem nechceme například získat nějaký nový kultivar.
Drobné kvítky se objevují při vrcholcích zpravidla uprostřed našeho léta. Svým zbarvením jsou v pestrobarevném listoví dokonale maskovány, takže nepozornému pěstiteli může jejich přítomnost snadno uniknou, zvláště pokud jich není velké množství.
ObrazekTento pestrý kultivar upoutal moji pozornost okamžitě jak jsem jej poprvé spatřil, a tak jsem byl především zvědav, jak se vyrovná s přímými slunečními paprsky. Spousta variegálních (s částečnou ztrátou chlorofylu) rostlin totiž na přímém slunci utrpí velice záhy nehezké popáleniny. V případě S. spurium 'Tricolor' nemusíte mít žádné obavy, protože na plném slunci dokonce dobře prospívají i ty části rostliny, v nichž žádný chlorofyl není. Listy i stonky pak bývají celé růžové, a bez úhony rostou a kvetou ve stejných podmínkách jako větve tříbarevné. 'Tricolor' je ozdobou každé skalky, a proto je i mezi skalničkáři rostlinou velice oblíbenou a stále žádanou.
Na úvodním snímku je trs rostlin Sedum spurium 'Tricolor', pěstovaný v mělké misce. Nejvíce v něm září část výhonů, které trpí úplnou ztrátou chlorofylu. Zblízka se na tyto vrcholky můžete podívat na druhé fotografii. Na té třetí je drobný kvítek, který i s poupaty dokonale splývá s pestrobarevnými listy rostliny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář